Ook Apple-telefoons zijn niet lekvrij. Toestellen die nog niet zijn voorzien van de nieuwste versie van het besturingssysteem iOS, 9, zijn kwetsbaar voor penetratie via een Bluetooth-verbinding, zo meldt het Amerikaanse (web)blad Wired.
De Australische beveiligingsdeskundige Mark Dowd maakte bekend dat de jongste iOS-versie een oplossing bevatte voor een beveiligingslek dat hij een maand geleden ontdekte. Via dat lek zou een ‘aanvaller’ kwaadaardige progjes op de Apple-telefoon en ook op Mac-computers kunnen installeren via een Bluetooth-verbinding. Dat kan in principe iedereen zijn die zich binnen het Bluetooth-bereik van het toestel bevindt. Dowd: “Het maakt niet uit of die verbinding wordt geaccepteerd of verworpen, want dan is het kwaad al geschiedt. Het lek maakt het toestel niet alleen kwetsbaar voor krakers, maar ook voor bedrijven die toepassingen op het toestel willen zetten die niet goedgekeurd zijn door Apple, ook al is de iPhone niet ‘uitgebroken’.”
De iPhones hebben een goede reputatie wat betreft de beveiliging. Dat betekent in dit geval dat de functionaliteit voor de inbreker beperkt is. De iPhone is zo in elkaar gestoken dat de toepassingen maar beperkte toegang hebben tot de gebruikersgegevens. Volledige overname maakt het noodzakelijk in de kern van iOS door te dringen. Voor zowel MacBook als voor de iPhones heeft Apple een ‘pleister’ gemaakt. Mensen met een MacBook die de programmatuur niet bij willen werken kunnen Airdrop en/of Bluetooth uit zetten, maar die mogelijkheden hebben iPhone-bezitters niet.
Bron: Wired