Nederland topland in Tor-netwerk

Tor-netwerk

De knooppunten in het anonieme Tor-netwerk (bron: Onionview)

Tor, het anonimiserende netwerk, bestaat zo’n tien jaar en ondanks heftige tegenwind van, met name, veiligheidsdiensten en andere speurders lijkt het netwerk te floreren. Europa heeft, gerekend naar het aantal Tor-knooppunten, het vaandel van Amerika overgenomen. Duitsland is met 1364 knooppunten nummer 1, voor de VS (1328), Frankrijk (714), Nederland (472), Rusland (270) en het Verenigd Koninkrijk (261), zo meldt Onionview (de ui is het symbool van Tor.
Ooit schijnt Tor opgezet te zijn door de Amerikaanse marine en later verder ontwikkeld door het bekende MIT in Cambridge (VS). Het lijkt er op dat de akkefietjes van de Amerikaanse gluurdienst NSA voor Europeanen bewuster heeft gemaakt van de waarde van privacy.  Tor groeit ook, waarschijnlijk mede door toedoen van het NSA-schandaal. Vijf jaar geleden waren er minder dan 2000 knooppunten, nu  6425. De NSA heeft, af had althans in 2012, problemen de identiteit van Tor-gebruikers te achterhalen. Met zo’n uitgebreid netwerk, die vele mogelijkheden tot misleiding biedt, is dat nog een stuk lastiger.
Orionview is een project dat het aantal knooppunten en hun lokatie bijhoudt. Een knooppunt is een computer van een vrijwilliger die het versleutelde verkeer door het web ‘kaatst’ om er voor te zorgen dat de sporen van de verzender/gebruiker worden gewist.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.