Tor-netwerk blijkt te kraken

Torsurfer

De anonieme Torsurfer

Tor-netwerken kunnen worden gekraakt, zodat anderen kunnen zien wie welke stek bekijkt, zo hebben Amerikaanse en Qatarese onderzoekers ontdekt. Ze denken wel een oplossing te hebben, die momenteel wordt getest. Dat meldden het MIT in Cambridge (VS).
Zo’n 2,5 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van het anonieme netwerk. Het symbool is de ui, de rokken beschermen het binnenste, zoiets. De truc van de anonimiteit bestaat bij de gratie van de omleidingen (tot je de weg kwijt bent). Het internetverkeer wordt versleuteld en het IP-adres van een bezoeker wordt via een omweg naar het Tor-netwerk geleid. Daardoor blijft de privacy van gebruikers gewaarborgd en kunnen zij anoniem zaken doen. Het Tor-netwerk is in 1995 opgericht door de Amerikaanse marine, met als doel militairen met elkaar te laten communiceren zonder dat traceerbaar is wie de berichten heeft verzonden. Omdat Tor een openbaar netwerk is, waarvoor een programma gratis kan worden geïnstalleerd, wordt het in toenemende mate voor civiele doeleinden gebruikt door het grote publiek, maar ook de onderwereld heeft, uiteraard, interesse.
Sinds 2004 bevinden zich op het Tor-netwerk Hidden Services; webstekken waarop goederen, diensten of informatie als foto- en filmbestanden worden aangeboden. Voor derden is niet te zien wie daarop iets aanbieden of afnemen. Betalingen verlopen via virtuele munten als bitcoins. Die diensten werden, onder veel meer, gebruikt voor muziekdeelstek The Pirate Bay en de criminele marktplaats Silk Road, die door de Amerikaanse federale recherche, de FBI, van het web is gehaald.
Door hun aard blijken die diensten juist de zwakke plek. Die genereert veel webverkeer. Daardoor ontstaan patronen. Daarmee is uit te rekenen welke webadressen de gebruiker op het anonieme netwerk heeft bezocht. Om die traceerbaarheid te verkleinen zouden meer schijnbewegingen gemaakt moeten worden, denken de onderzoekers. Dan komt er meer ruis in het systeem, is het moeilijker om patronen te zien en wordt het moeilijker om mensen te bespioneren, denken ze. Hun oplossing zou Hornet heten

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.