Krakers gekraakt

De kraker gekraakt, Hacking Team

Enige uren verspreidden de krakers via het eigen twitterprofiel van Hacking Team de gestolen documenten (afb: the Guardian)

Het Italiaanse webbeveiligingsbedrijf Hacking Team heeft zo’n 400 gieg aan eigen documenten verspreid zien worden. Het bedrijf verkoopt programma’s waarmee de koper digitaal kan inbreken en heeft dat ook gedaan aan kwalijke regimes, zo blijkt uit die documenten. De kraker gekraakt. Het bedrijf verzoekt zijn klanten voorlopig geen gebruik te maken van zijn programmatuur. Volgens het bedrijf Trend Micro zou de kraak betekenen dat ook de populaire Flash-speler lek is. Er is een nieuwe versie beschikbaar bij Adobe.


Het Italiaanse bedrijf levert beveiligingsdiensten aan opsporings- en veiligheidsdiensten van landen, maar maakt ook programma’s om digitaal in te breken. Volgens de vrijgekomen documenten werkt het bedrijf voor eenieder die wil betalen, ook onderdrukkende regimes. Dat heeft het bedrijf altijd tegengesproken. De krakers hebben zich niet bekendgemaakt, maar hebben het officiële twitterprofiel, omgedoopt in ‘Hacked Team’, gebruikt om de documenten wereldkundig te maken. Ze hebben daar uren van gebruik kunnen maken, tot het bedrijf daar een eind aan maakte.
In 2013 noemde de organisatie reporters zonder grenzen in een rapport Hacking Team als ‘een van de grote vijanden van internet’ vanwege diens positie als ‘huursoldaat van het web’. Volgens de geopenbaarde documenten zou het Italiaanse bedrijf zaken doen of gedaan hebben met veel dubieuze klanten zoals Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Rusland, Bahrain, Soedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, alle landen waar de mensenrechten in meer of mindere mate worden geschonden. Ook Soedan zou klant zijn, blijkens een factuur van € 480 000 uit 2012. Vorig jaar werd een concurrent van het Italiaanse bedrijf het Duitse Gamma International, bekend van FinFisher, ook gekraakt.  De Italianen maakten zich daar vrolijk over op twitter (profiel nu beëindigd). Het bedrijf wil geen commentaar geven. Volgens een werknemer van het bedrijf, Christian Pozzi, zouden de documenten alleen leugens bevatten. Later bleek Pozzi’s twitterprofiel gekraakt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.