NSA bespioneerde ook Franse presidenten

NSA bespioneert Franse presidenten

NSA bespioneert de nieuwe Franse president François Hollande

Niet alleen Angela Merkel is slachtoffer geweest van de verzamel- en gluurdrift van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Tussen 2006 en 2012 bespioneerde de dienst Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande, zo heeft de klokkenluidersstek WikiLeaks bekendgemaakt. De Amerikanen zeggen de gesprekken van Hollande niet in het vizier te hebben en dat dat ook niet zal gebeuren. Overduidelijke onzin.

Het laatste document (zie afb.) is van drie dagen na het aantreden van Hollande op 19 mei 2012. Op 22 mei meldt de NSA dat de nieuwe president een ontmoeting met de oppositie in Duitsland wil over de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat betekent dat de boel is afgeluisterd op hoog niveau, want die mededeling kwam uit een gesprek tussen Hollande en zijn premier Jean-Marc Ayrault. De Franse regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll heeft de NSA-praktijken volstrekt onaanvaardbaar genoemd onder bondgenoten. Het is moeilijk voor te stellen wat een bondgenoot daartoe heeft bewogen., zei hij. Toch lijkt de Franse regering niet van zins de zaak op de spits te drijven, maar het is niet waarschijnlijk dat hier het laatste woord over gezegd is. President Hollande heeft zijn eigen veiligheidsraad bijeen geroepen om de zaak te bespreken. De documenten bevatten onder veel meer telefoonnummers, van presidenten, ministers en hun raadgevers. De Amerikanen beweren weer allerlei onzin over dat alleen die zaken worden gevolgd die in het belang van de Amerikaanse veiligheid zijn, net als rond de bekendmaking dat de Duitse bondskanselier was afgeluisterd door de NSA.

Bronnen: Le Monde, der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.