Facebook in België voor rechter voor aantasting privésfeer

Facebook en privesfeerDe Belgische privacycommissie is begonnen een rechtszaak aan te spannen tegen Facebook, nadat het bedrijf was gewaarschuwd niet langer meer gebruikers en niet-gebruikers te (achter)volgen met reclame. Het bedrijf zou ook de Europese richtlijnen aan zijn laars lappen. Volgens commissievoorzitter Willem Debeuckelaere behandelt Facebook de privésfeer van de gebruikers zonder respect en daar moet een stokje voor gestoken worden.
De Belgische privacywaakhond heeft geen mogelijkheid Facebook te beboeten, maar dreigt met een rechtszaak. Dat dreigement wordt nu ten uitvoer gebracht. Debeuckelaere: “We kunnen niet blijven onderhandelen.” Een woordvoerder van Facebook zei verbaasd en teleurgesteld te zijn. “We hadden al een afspraak gemaakt om de aanbevelingen te bespreken.” Het bedrijf denkt sterk te staan. De rechtszaak zou in andere landen navolging kunnen vinden. Een Nederlandse rechter heeft zich onlangs onbevoegd verklaard een uitspraak te doen over de bescherming van gegevens, omdat dat de verantwoordelijkheid zou zijn van Facebook Ierland.
De zaak die nu aanhangig is gemaakt gaat om het volgen van bezoekers van zelfs een enkele Facebookpagina. De commissie vond dat het sociale medium daarmee op moet houden. De maatregelen die Facebook tot nu toe genomen heeft werden door de commissie niet voldoende geacht. Facebook wijst er op dat de gegevensbescherming onder de Ierse wet valt, aangezien daar het Europese hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd.
De Europese commissie stelde onlangs dat als Europeanen willen voorkomen dat hun privéleven een open boek voor de Amerikaanse geheime diensten zou kunnen worden, ze hun Facebook-profiel moeten beëindigen. Ook in Oostenrijk is het bedrijf voor de rechter gedaagd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.