De NSA brak overal in en doet waarschijnlijk nog steeds

toetsenbord

De NSA kwam overal binnen, gebruik makend van veiligheidslekken

Het van oorsprong Russische beveiligingsbedrijf Kapersky Lab timmert nogal aan de weg. Net nog werd onthuld dat tientallen banken door webrovers beroofd zijn van honderden miljoenen euro’s of er is al weer een nieuwe onthulling: een rapport met de inbreekprogrammatuur van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Daarmee besmetten de Amerikaanse spionnen duizenden computersystemen over de hele wereld en stalen ze gegevens. Slachtoffers van de Amerikaanse gegevenshonger waren overheden, maar ook energie- en telecombedrijven, vliegtuigbouwers, media en islamitische geleerden.

Echt nieuw is de onthulling niet, maar het rapport geeft meer inzicht in de verregaande doortraptheid en ook vernuft van de Amerikaanse cyberspionnen van de dienst. Overigens noemt Kapersky de NSA niet als maker van de inbreekprogs, maar volgens ingewijden zouden ze dat wel degelijk zijn, meldde persbureau Reuters. Kapersky stelt dat de nieuw gevonden programmatuur lijkt op Stuxnet, dat de Amerikaanse overheid gebruikte om bij kerncentrales in Iran in te breken. Volgens Kapersky is de gevonden programmatuur de meest geavanceerde op dit terrein die ooit gevonden is, een staaltje technisch vernuft. De progrs graven zich diep in op de besmette computer en zijn daar moeilijk van te verwijderen, zelfs, zo schijnt het, niet door het opnieuw indelen (formatteren) van de harde schijf. De programma’s als EquationLaser, EquationDrug en GrayFish gebruikten ingewikkelde versleutelingstechnieken om onzichtbaar te blijven op de besmette computers.

De meeste besmette machines vond Kapersky in Iran, maar ook in, bijvoorbeeld, België, Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië en Rusland zijn besmette systemen aangetroffen. Volgens  Wired waren de doelen van de Amerikaanse spionnen in de VS en in Groot-Brittannië allemaal islamitische activisten en geleerden. De NSA wilde geen commentaar geven.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.