De droons worden dreigend

De Phantom-2 Vision+ van DJI

De Phantom-2 Vision+ van DJI

Ik vind het wel iets grappigs of eigenlijk meer iets cynisch hebben, die droon die in de tuin van het Witte Huis landde. Grote paniek daar. Er moeten vliegverbodzones komen voor droons en dat terwijl de Amerikaanse regering is begonnen onbemande vliegtuigen te gebruiken om ’terroristen’ zonder enige vorm van proces te vermoorden. De Chinese fabrikant van populaire droons DJI, ook de bewuste, heeft zijn vliegtuigjes al omgeprogrammeerd zodat ze niet meer boven het centrum van Washington kunnen vliegen. Frankrijk wordt al een tijdje ‘geplaagd’ door vliegtuigjes boven kerninstallaties. Ik vraag me af of ik ook een verbodzone boven mijn woning kan aanvragen. Het zal niet lang meer duren of de politie gaat ook droons gebruiken voor zijn opsporingswerkzaamheden. Helicopters hebben ze al.
Een dronken Pentagon-medewerker zou de schuldige zijn geweest van de ongewenste landing in de Witte Huis-tuin. De Chinese fabrikant DJI heeft in reactie daarop zijn Phantom-2-serie zo geprogrammeerd dat die niet meer boven Washington kan vliegen. Laten we hopen dat Amazon, die plannen heeft om met droons pakjes te gaan bezorgen, geen Phantom-2’s gaat gebruiken. Anders kan Amazon het centrum van Washington wel schrappen als bezorggebied. Met de Phantom-2 zouden ook geen grensoverschrijdende vluchten meer mogelijk moeten zijn evenals de zones boven vliegvelden. Ook zouden de vliegtuigjes een maximale vlieghoogte moeten krijgen om het normale luchtverkeer niet te storen.  Die onbemande vliegtuigjes zijn ook handig voor het vervoer van allerlei lucratieve smokkelwaar zoals narcotica. De vraag is of ook andere droonfabrikanten iets soortgelijks zullen doen.
DJI reageerde, zoals dat tegenwoordig heet, proactief. President Obama had al strengere maatregelen ten aanzien van het gebruik van droons in het vooruitzicht gesteld. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn bezig met nieuwe droonregels. Zo zouden die nieuwe regels het commerciële gebruik van droons moeten regelen. Het is natuurlijk zonneklaar dat zoiets ook in Europa moet gebeuren.
Hobbyvliegtuigjes worden, gegeven de jongste terroristische aanslagen, met toenemend wantrouwen bekeken. Kort na de aanval op de burelen van Charlie Hebdo, cirkelde er een onbekende droon boven het presidentiële paleis in Parijs. Ook in Frankrijk zijn droons gesignaleerd boven een marinehaven in Bretagne (Crozon), waar vier atoomonderzeeërs liggen. De droonoorlog lijkt begonnen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.