NSA al jaren bezig met digitale oorlog

NSA-logo

Ons land verdedigen en de toekomst verzekeren…De Amerikaanse veiligheidsdienst tot afluisteren en gegevensverzameling. Volgens onlangs vrijgegeven documenten van klokkenluider Edward Snowden houdt de dienst zich ook met digitale oorlogsvoering bezig. Aannemelijk is dat de NSA voor de Sony-aanval Noord-Korea digitaal.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA bepaalt zich niet tot afluisteren en gegevensverzameling. Volgens onlangs vrijgegeven documenten van klokkenluider Edward Snowden houdt de dienst zich ook met digitale oorlogsvoering bezig. Aannemelijk is dat de NSA voor de Sony-aanval Noord-Korea digitaal heeft gepenetreerd.

Normaal moeten sollicitanten hun levensloop vertellen en wat ze zoal voor mooie dingen gedaan hebben binnen en buiten de werksfeer. Bij Politerain wordt sollicitanten gevraagd dingen kapot te maken. Politerain is ook geen normaal bedrijf, maar een onderdeel van de NSA of eigenlijk een  scherpschuttersproject, waar mensen computers  en netwerken moeten aanvallen met de de versluierende naam toegangsoperaties-op-maat. Het gaat, zo wordt de sollicitanten duidelijk gemaakt, om manipulatie en vernietiging van vijandelijke computers. Met het programma Passionatepolka, bijvoorbeeld, kun je netwerken vernielen. Programma’s als Berserkr en Barnfire dienen om achterdeurtjes in te bouwen of gegevens te wissen. De werknemers van Politerain zullen ook harde schijven van de vijand onklaar moeten maken. Doe van de opleiding is leren hoe de aanvaller denkt. De functieomschrijving is al acht jaar oud en inmiddels is de denktrant van de aanvaller het denkstramien van de digitale jagers van de NSA geworden.
De dienst houdt zich niet alleen bezig met het afluisteren van de communicatie en met de NSA de diensten van de andere vier van de Vijf Ogen: het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. De gezamenlijke Ogen zijn al bezig computernetwerken lam te leggen en daarmee meteen ook wat er met die netwerken geregeld wordt zoals water- en stroomvoorziening, fabrieken, vliegvelden en betalingsverkeer.  Op de stek van het Duitse blad der Spiegel staat een groot aantal documenten die duidelijk maken hoe de NSA die oorlog voert en met welke middelen. We kunnen onze borst nat maken en die acties van de NSA c.s. zou wel eens het einde van een vrij internet kunnen zijn. Dit wetende is het logo van de Amerikaanse dienst wel erg cynisch: ons land verdedigen en de toekomst verzekeren.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.