Duitsland doet dan wel stoer tegen de Amerikanen en hun ongebreidelde snuffelzucht op telecommunicatiegebied (en ver daarbuiten), maar de eigen BundesNachrichtenDienst (BND) moet je ook niet onderschatten. Volgens het Duitse blad der Spiegel wil de BND veiligheidslekken kopen om versleutelde verbindingen op internet te kunnen kraken. De Duitse e-krakersclub Chaos Computer Club (CCC) waarschuwt voor ongewilde effecten en hoge kosten voor de economie.
Er is natuurlijk nergens een winkel voor veiligheidslekken. Om die te kunnen ‘kopen’ zal de Duitse veiligheidsdienst zich naar de onderwereld moeten begeven. Dat zal voor de BND geen nieuw terrein zijn, maar dat geeft al te denken. Volgens de CCC moeten veiligheidslekken gedicht en niet verkocht worden. Waarom zou de verkoper van het lek die alleen aan de BND verkopen?, zegt de club. Zo’n lek is verschillende malen te verkopen.
Volgens de CCC is het kopen van en handelen in lekken slecht voor de Duitse economie. Dat is niet het eerste waar deze alternatieve club zich normaal gesproken druk over maakt, maar ze moeten daar gedacht hebben dat dat argument de gewone burger en de overheid wel zal aanspraken. Bedrijven hebben nu al moeite zich in te dekken tegen aanvallen op hun websystemen en dat zou allemaal gefinancierd moeten worden met belastinggeld. Volgens de CCC gaan zogeheten nuldedaglekken (zero day exploits) al over de (illegale) toonbank voor bedragen van zes tot acht cijfers. Kopers zouden dan concurrende veiligheidsdiensten uit het buitenland zijn.
De club vindt dat de Duitse overheid en ondernemingen lekken verplicht moeten melden. Uit de stukken die klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven kwam naar voren dat de Amerikaanse veiligheidsdienst het vorig jaar 25 miljoen dollar (kleine € 20 miljoen) heeft bestemd voor het aankopen van veiligheidslekken. Als veiligheidsdiensten de vrijheid krijgen lekken te kopen, dan krijg je de paradoxale situatie dat de overheid op dat moment geen belang heeft dat die lekken worden gedicht. Slecht plan, dus, vindt de CCC.
Bron: der Spiegel