Medewerkers van het VRT-programma ‘Koppen’ hebben laten zien dat het erg weinig moeite kost om het computersysteem een groot Vlaams universitair ziekenhuis te kraken. Duizenden medische dossiers zijn in een handomdraai op te vissen uit de databanken.
“Alsof je op straat zomaar een fichebak vol persoonlijke informatie vindt”, zegt reportagemaker Tim Verheyden. “Het blijkt erg makkelijk om via gespecialiseerde programma’s paswoorden te vinden. En je wil echt niet dat dit soort informatie over jezelf of over familieleden in handen van derden komt. Sommige gegevens moeten in principe verplicht anoniem gemaakt worden, maar de test laat zien dat dat niet gebeurde.” Een kraker had binnen een half uur duizenden patiëntengegevens te pakken. Dat ging om informatie over ziektes, operaties, bloedgroepen en medicatie. Sommige gegevens zouden verplicht moeten zijn geanonimiseerd, maar dat bleek, dus, niet het geval.
Verheyden noemt geen namen, maar volgens ingewijden is er sprake van een artsenvereniging, een klein ziekenhuis en een groot, universitair ziekenhuis. In totaal zouden zo’n 26.000 gegevens uit de databank van dat grote ziekenhuis zijn opgevist. De Standaard meldt dat het universitair ziekenhuis in Leuven een klacht tegen de makers van het programma hebben ingediend. Het ligt voor de hand dat dat ziekenhuis slachtoffer is geworden van de Koppen-krakers.
De twijfelachtige digitale bescherming van persoonlijke gegevens bij bedrijven en openbare instellingen leidde eerder deze maand tot waarschuwingen van het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO) en Europol. Het belangrijkste Europese misdaadagentschap verwacht zelfs nog dit jaar de eerste ‘webmoord’. Dit omdat ook steeds meer medische systemen op het net zijn aangesloten. Krakers kunnen daardoor steeds gemakkelijker knoeien met ziekenhuisapparaten of zelfs op afstand hartstimulatoren uitzetten, zo meldt Europol.
Bron: De Morgen