Je kunt best zonder een ‘slim slot’

'slim slot' August

‘slim’ slot August

Af en toe (misschien wel vaker dan dat) denk je dat de wereld gek is geworden. Dan heb ik het er niet over dat mensen elkaar de koppen inslaan in Syrië en andere delen van de wereld, maar over al die onnodige digitale rommel. Zo willen energiebedrijven je aan de slimme meter hebben, maakt het lieve Eneco reclame met zijn slimme thermostaat en zijn er bedrijven die je elektronische sloten proberen aan te smeren. Wat is er mis met sleutels? Helemaal niks: ze zijn goedkoop, handzaam, vrij veilig en redelijk afdoende. Dat kan niet worden gezegd van het elektronische slot, stelt het webblad Wired. Dat heeft weinig goeds te melden over het slimme slot August. Overigens is er niks slims aan al die ‘slimme’ dingen.
August is ontworpen door de Zwitserse ontwerper Yves Béhar en heeft zijn weg inmiddels gevonden naar de eerste gebruikers. In de VS kost ie 250 dollar (zo’n € 200). Weggegooid geld, vindt Wired (tenzij je het gesprek van de dag wilt zijn en te veel geld hebt).
Laten we met het goede beginnen. August is makkelijk te installeren. De handleiding is helder. Met een minuut of tien is het gepiept. Van binnen kun je August gebruiken om de deur te sluiten, van de buitenkant kun je nog steeds je sleutels gebruiken, maar je kunt ook je telefoon gebruiken. Daarvoor heb je de August-app nodig. Je trekt de telefoon uit je zak, meld je aan via de app, wacht een seconde en tikt dan op het icoon om de deur te openen. Dat kun je ook automatisch doen als de app de locatie van de deur kent en die bij nadering opent. Dat werkte bij de Wired-medewerker maar af en toe. Komt bij dat de deur dan soms ook geopend werd als hij in zijn garage liep. Niet erg handig.
Het grote voordeel van het slimme slot is dat je die, tijdelijk of permanent of op bepaalde tijdstippen, aan anderen kunt geven. Daarmee kun je ook zien wie er in je huis is geweest. Ook handig als je je telefoon (en dus je slimme sleutel) kwijt bent, zegt de Wiredscribent (hoezo? hij kon er toch nog steeds in met zijn sleutels?), maar wat je niet kan is op afstand controleren of je deur op slot is. Dat kan je ook niet als je in huis bent. De verbinding tussen slot en telefoon is Bluetooth en dat systeem heeft maar een beperkte reikwijdte. Je kunt niet via internet op je eigen wifi terecht. Dat zou zijn gedaan om de batterijen van August (vier AA’s) te sparen. Het slot is dus af en toe minder slim, vindt de Wired-recensent. En dan heeft hij het nog niet eens gehad over de kraakbaarheid.

Bron: Wired.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.