Overheden vragen Google steeds meer gebruikersgegevens

Google-logoVolgens het jongste transparantierapport van webreus Google vragen overheden wereldwijd steeds meer gebruikersgegevens op. Het eerste halfjaar was dat 15% meer dan in de laatste helft van 2013. Ten opzichte van 2009, toen Google begon met de publicatie van transparantierapporten, is het aantal aanvragen met 150% gestegen, uit de VS zelfs met 250%.

“De stijging van aanvragen door overheden geschiedt terwijl we geconfronteerd worden met de onthullingen over spionageprogramma’s van de overheid”, schrijft Richard Salgado, juridische man van Google, in een blog. “Ondanks deze onthullingen zien we dat sommige landen hun opsporingsactiviteiten proberen uit te breiden tot over hun grenzen. Andere overwegen dat.” Salgado beseft dat de overheid boeven moet vangen en voor de veiligheid van burgers moet zorgen, maar hij vindt ook dat de wetten duidelijk moeten zijn. “Als je het vertrouwen van het publiek in de overheid en de techniek wilt houden, dan hebben we een hervorming van de wetgeving nodig die er voor zorgt dat de opsporingsinstanties transparant zijn, gedekt door de wet en onderhevig aan onafhankelijk toezicht.”
Met die hervorming staat het in de VS niet best voor. Hier een daar wordt wel wat aan de wet gemorreld (althans in voorbereiding), maar daar schijnen weinig burgerrechtenvoorvechters in de VS van onder de indruk te zijn. Onlangs maakte zoekmachine Yahoo bekend dat het bedrijf in 2008 door de nationale Amerikaanse veiligheidsdienst was gedreigd met hoge boetes (kwartmiljoen dollar per dag) als het niet voldoende wilde ‘meewerken’. De boete zou worden verdubbeld als het bedrijf weigerde de door de NSA gevraagde informatie te verstrekken.
De webbedrijven mogen overigens lang niet alle gegevens publiceren met een verwijzing naar de nationale veiligheid van de VS. Ze mogen alleen aantallen noemen, en dan alleen in benadering, waarbij de nationale veiligheid in het geding is en dan nog met een vertraging van een half jaar. Het heeft er alle schijn van dat in de VS de democratie en vrijheid van meningsuiting moeten wijken voor de heilige koe veiligheid. In het laatste halfjaar van 2013 ontving Google tussen de 0 en 999 verzoeken ondersteund door zogeheten nationale veiligheidsbrieven (NSL) en ook tussen de 0 en 999 verzoeken die werden ondersteund door een gerechtelijk bevel van een geheime rechtbank (FISA). Salgado onderstreepte nog maar eens Googles steun voor het nieuwe voorstel voor een Amerikaanse vrijheidswet. In die wet zou de sleepnetmethode die de NSA hanteert worden verboden, bijvoorbeeld. Die wet zou Google ook meer mogelijkheden gegevens naar buiten te brengen. Als we het dan toch over transparantie hebben. Salgado: “Er is een groeiende eensgezindheid over de wetshervormingen. Het Congres heeft de komende tijd de kans tot het aannemen van historische wetgeving om het vertrouwen dat verloren is gegaan terug te winnen. We dringen er op aan dat het Congres die gelegenheid ook grijpt.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.