Christian Steffen, baas van het Duitse satellietcommunicatiebedrijf Stellar PCS is niet blij als hij hoort dat de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten (NSA en GCHQ) allerlei niet voor de buitenwereld bedoelde bedrijfsdocumenten hebben gestolen van zijn bedrijf en van klanten die van die satellietcommunicatie gebruik maken en daarmee miljoenen mensen internet bezorgen in niet-bekabelde landen (vooral Afrika en het Midden-Oosten). Het programma dat de NSA daarvoor gebruikte noemde de Amerikanen Schatkaart (Treasure Map).
Hoofdingenieur Ali Fares ziet er bedrukt uit als hij de gegevens ziet welke de verslaggever hem voorhoudt. “Daarmee hebben die geheime diensten de mogelijkheid internet in hele Afrikaanse landen te sluiten die via onze satellietverbindingen lopen.” Treasure Map is een groot NSA-programma om het wereldwijde web in kaart te brengen. Dan gaat het niet om de grote stromen, maar om ieder apparaat dat ergens in de wereld aan het web hangt. Overal en altijd. Het progamma wordt beschreven in documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven aan de webstek The Intercept en Der Spiegel. De Schatkaart moet het hele web vrijwel instantaan in kaart brengen. De veiligheidsdiensten van de vijf Angelsaksische landen die hebben besloten samen te werken en elkaar niet te bespieden, de Vijf Ogen, kunnen gebruik maken van dat programma. Vorig jaar november meldde de New York Times het bestaan van Treasure Map. De documenten van Snowden geven een gedetailleerd beeld van wat het programma vermag, maar daar is ook uit te lezen bij welke bedrijven en internetaanbieders de geheime diensten hebben ingebroken. Zo zou ook bij Deutsche Telekom zijn ingebroken, met 60 miljoen klanten/gebruikers geen kleintje.
De betrokken bedrijven, dus ook Deutsche Telekom, zijn een paar weken geleden op de hoogte gesteld, maar die konden geen verdachte gegevensstromen ontdekken. Zowel de NSA als de GCHQ onthielden zich van commentaar (buiten dat wat ze doen geheel in overeenkomst is met de wet). De diensten zouden ook mensen op belangrijke posities bij de aangevallen bedrijven elektronisch in de peiling houden, zoals Fares bij Stellar. Fares in een commentaar op wat hij te zien kreeg: “Dit zijn allemaal bedrijfsgeheimen en gevoelige informatie.” Als het wachtwoord voor de centrale server wordt getoond van een belangrijke klant, zegt de aangeslagen hoofdingenieur: “Dit is erg verontrustend.”
Bron: the Intercept