Chinezen ‘stelen’ Israëlisch raketsysteem

IJzeren Koepel

IJzeren Koepel

Volgens de journalist Brian Krebs, die zich toelegt op beveiliging, heeft de Chinese geheime diensteenheid 61398 via het wereldwijde web een groot aantal documenten gestolen van het Israëlische raketsysteem IJzeren Koepel of Iron Dome. De documenten zouden zijn ontvreemd tussen oktober 2011 en augustus 2012. In die periode is bij drie bedrijven die aan het project werkten digitaal ingebroken: Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) en de Elisra-groep.


Als bron noemt Krebs het Amerikaanse bedrijf CyberESI. Van IAI zouden 762 MB aan data gestolen zijn, waaronder e-berichten en presentaties. De Chinezen gebruikten voor hun kraak trojanen die via de hengeltruc (ook wel phishing genoemd) werden binnengeloodst op de bedrijfsservers. IJzeren koepel is een raketafweersysteem, dat in het conflict met, vooral, de Palestijnen in de Gazastrook een belangrijke rol speelt. In de jongste strijd tussen Israel en de Hamas zouden nauwelijks raketten uit de Gazastrook doel hebben getroffen, mede dankzij de IJzeren Koepel.
Krebs zou de drie bedrijven om commentaar hebben gevraagd, maar alleen IAI zou hebben gereageerd. Een woordvoerder zei dat het om ‘oude berichten’ zou gaan, maar waar die waren gepubliceerd kon hij/zij niet zeggen. De dienst 61398, die CyberESI  achter de kraak vermoedt, werd tot nu toe vooral genoemd bij het kraken van databanken van Amerikaanse bedrijven. In mei vaardigde het Amerikaanse ministerie van justitie aanhoudingsbevelen uit tegen vijf vermoedelijke daders, die tot de dienst behoren. Die aanhoudingsbevelen hebben alleen maar symbolische waarde. Het is niet erg waarschijnlijk dat vijf aangeklaagden ooit voor de Amerikaanse rechter zullen verschijnen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.