Volgens een uitspraak van een rechtbank in New York, moeten Amerikaanse bedrijven als Microsoft en Google op gerechtelijke bevel aan opsporingsautoriteiten gevraagde digitale gegevens ‘overhandigen’, ook al zijn die opgeslagen op computers buiten de VS, zo meldt de Britse krant the Guardian. Microsoft zou gegevens moeten verstrekken die zijn opgeslagen op Ierse servers. Deze uitspraak zou regelrecht ingaan tegen Europese regelgeving.
Rechter James Francis stelde in zijn gedetailleerde vonnis dat Amerikaanse bedrijven privé-informatie moeten verstrekken als er een gerechtelijk bevel daartoe is gegeven. “Zelfs als die informatie is opgeslagen op buitenlandse servers, is zo’n bevel niet in strijd met de regel dat Amerikaans recht niet in het buitenland toepasbaar is”, stelde Francis. Microsoft was in beroep gegaan tegen een bevel dat ging om informatie over een gebruiker, wiens gegevens waren opgeslagen in Ierland (naast de VS), met als argument dat Ierland buiten de VS ligt. De rechter wees dat beroep dus af.
Volgens Jim Killock van de burgerrechtenorganisatie Open Rights Group kan deze beslissing het vertrouwen in Amerikaanse bedrijven nog verder ondermijnen. “Wat we al wisten over spionage wordt nu ook waar voor het gewone politiewerk.” Microsoft kondigt in een blog aan het er niet bij te laten zitten. “De Amerikaanse regering heeft niet de bevoegdheid opsporingen te doen in andere landen, noch de bevoegdheid berichten in te zien die elders zijn opgeslagen”, schrijft vicepresident David Howard. “Dit was de eerste stap de opvattingen van de overheid over gerechtelijke bevelen met betrekking tot buiten de VS opgeslagen digitale informatie voor de rechter aan te vechten.”
Bron: the Guardian