‘Brave’ webbedrijven lezen je berichten, zegt Wired

MicrosoftAls de NSA de Grote Boze Wolf is, dan zijn webbedrijven en -diensten als Google, Facebook en Microsoft de Kleine Boze Wolven. In de transparantie-rapporten die die drie bedrijven gepubliceerd hebben (zie koppelingen hierboven) wordt melding gemaakt van ‘verzoeken’ van de overheid tot het leveren van informatie, maar valt niets te lezen over de eigen spionageactiviteiten. Deze week hielp Microsoft de opsporingsautoriteiten een eigen werknemer te arresteren die bedrijfsgeheimen zou hebben doorgesluisd naar een blogger. Microsoft kwam achter de identiteit van de ‘lekker’ (Alex Kobkalo) na de e-berichten op Hotmail van de blogger te hebben doorgespit.

Alle webbedrijven hebben uitgebreide privacyverklaringen, maar ze kennen zichzelf aanzienlijke bevoegdheden toe. “Deze gebeurtenis zou ons moeten wakker schudden”, zegt Nicole Ozer van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. “Die maildiensten zijn niet gratis. We betalen een hoge prijs voor die diensten als we op ‘akkoord’ klikken.” Microsoft kondigde gister aan voortaan in zijn halfjaarlijke transparantierapport ook de eigen spionage te melden.
De Microsoftwerknemer lekte een ongepubliceerde versie van Windows 8 naar de blogger, omdat hij vond dat dat systeem slecht in elkaar zat. Dat leidde tot een grote zoekactie naar de dader. Na een tip kwam Microsoft de blogger op het spoor en doorspitte zijn berichten op zijn hotmail-profiel. Zo kwam de naam van Kibkalo boven water. Tikje dom van Kibkalo en de blogger, denk ik dan, maar goed.

Volgens Microsoft gebeurt zoiets alleen in zeer bijzondere gevallen, maar het bedrijf kon niet vertellen hoe vaak dat eerder gebeurd was. Volgens de eigen voorwaarden heeft Microsoft dat recht, bijvoorbeeld in het geval dat illegale programmatuur wordt geladen, maar ook als de gebruiker verdacht wordt van misdragingen. Die lijst van ‘uitzonderingen’ is volgens advocaat Hanni Fakhoury van de organisatie EFF lang. Fakhoury: “Het is lastig Microsofts verhaal te geloven dat het bedrijf je privacy waarborgt en dat het wil dat de overheid stopt met snuffelen als het dat zelf ook doet.” Google werkt aan de beveiliging (versleuteling) van zijn eigen ‘postdienst’ G-mail, maar dat betekent niet dat Google je berichten ongelezen laat, zegt de Washington Post. Geen van de drie bedrijven kon Wired vertellen hoe vaak gebruikersprofielen zijn doorzocht door eigen mensen of kon vertellen op welke wijze wordt voorkomen dat die mogelijkheid wordt misbruikt. Het wordt tijd, vindt het webblad, dat de webbedrijven met de billen bloot gaan.

Bron: Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.