Terwijl in vele buitenlanden het NSA-schandaal voor grote ophef heeft gezorgd is heeft de bijna dagelijkse stroom aan berichten in Nederland maar weinig beroering gewekt. Nederland maakt zich niet erg druk over inbreuken op de privésfeer, zo lijkt het. Minister Ronald Plasterk heeft nu moeten toegeven dat de 1,8 miljoen telefoontjes en sms-jes die eind 2012, begin 2013 zijn afgetapt, niet het werk is geweest van die vermaledijde Amerikanen (lees: NSA), maar van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Plasterk schrijft dat aan de Kamer, mede namens zijn defensiecollega Jeanine Hennis.
De berichten werden onderschept door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) en “verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland”. Alles zou netjes volgens de wet zijn gebeurd, aldus de ministers. Het zou gaan om niet-kabelgebonden communicatie, zoals die verloopt via satelliet en radioverkeer. Mobiele telefonie wordt geacht ‘kabelgebonden’ te zijn.
Het massaal onderscheppen van Nederlandse telefoontjes kwam enkele maanden geleden naar voren uit grafieken die de Duitse krant der Spiegel had gepubliceerd. Ze waren gebaseerd op documenten die gelekt waren via klokkenluider Edward Snowden. Het aftappen van de telefoontjes werd toegeschreven aan de Amerikaanse geheime dienst NSA.
Plasterk en minister Hennis-Plasschaert schrijven nu dat Nederland die informatie zelf onderschepte en vervolgens deelde met de NSA. Het kabinet maakt daarmee een flinke draai. In oktober meldde Plasterk nog dat het kabinet zich ervan bewust is dat de NSA telefoongesprekken kan aftappen en dat er met de Amerikanen over de kwestie gesproken werd. Het delen van de informatie is volgens Plasterk en Hennis op rechtmatige wijze gebeurd in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. Ook uit Duitsland wordt het beeld steeds duidelijker dat de eigen veiligheidsdiensten, zoals de BND, hartelijk samenwerkten (en waarschijnlijk samenwerken) met de NSA en de Britse tegenhanger de GCHQ.
De NSO heeft in Nederland twee antennes staan, in Burum en Eibergen, waarmee satelliettelefoons en hoogfrequent radioverkeer kunnen worden afgeluisterd tot in, bijvoorbeeld, Afghanistan. De dienst, die werkt voor de AIVD en de MIVD, de civiele en militaire Nederlandse veiligheidsdiensten, mag daar van de wet ongelimiteerd naar vissen, zonder dat daar toestemming vooraf voor nodig is.
D66 vindt het onomkoombaar dat er een parlementaire enquête komt over het afluisteren van telefoonverkeer. Tot dusver heeft D66 daarvoor geen meerderheid in de Kamer kunnen vinden. Zoals ik al zei, Nederlands maakt zich niet erg druk…
Bron: De Volkskrant