De overheid in de VS wil dat alle auto’s worden uitgerust met een onderling communicatiesysteem. Dat zou 80% van alle ongelukken kunnen voorkomen, aldus het Amerikaanse ministerie van vervoer. De privacy zou niet in het geding zijn. De nieuwe regel zou in 2016 zijn beslag moeten krijgen.
Het vnv-systeem (voertuignaarvoertuig) waarschuwt bestuurders over naderende botssituaties, bijvoorbeeld een auto die voor de bestuurder nog niet zichtbaar van rechts komt. Elke 10 seconden meet het systeem positie en snelheid van de ‘aanpalende’ voertuigen. Het vnv-systeem is een waarschuwingssysteem, maar zou ook omgebouwd kunnen worden om handelend ingrijpen als , bijvoorbeeld, een voorligger akelig snel nadert.
Het Amerikaanse ministerie heeft in augustus 2012 in Ann Arbor (Michigan) proeven laten uitvoeren. Volgens het ministerie heeft de technologie bij zo’n 3000 auto’s laten zien dat het de verkeersveiligheid sterk zal kunnen verbeteren. De technologie zou ook geen aanslag op de privacy zijn (vandaar dat dit berichtje in deze blog staat), omdat er geen persoonlijke informatie zou worden opgeslagen en verwerkt. Dat zit nog, denk ik, en wie weet heeft de NSA hier ook al weer een achterdeurtje ingebouwd. Aan de andere kant kun je je natuurlijk afvragen wat zo’n systeem meer oplevert dan een mobieltje verraadt.
Duur is het verkliksysteem niet: zo’n € 70 tot € 140. Jaarlijks vallen er in de VS 30 000 verkeersdoden. In Nederland waren dat in 2012 er 650.
Bron: ABC