“Internet der Dingen wordt grote weblek”

Slimme meters

‘Slimme’ meters maken ook deel uit van het snel groeiende Internet der Dingen

Het Amerikaanse webbeveiligingsbedrijf Proofpoint heeft voor het eerst geconstateerd dat het Internet der Dingen (het web van apparaten) is misbruikt door onverlaten om zooi te versturen. Het zou gaan om 750 000 kwaadaardige e-berichten die zijn verzonden door meer dan 100 000 ‘slimme’ apparaten als routers, tv’s, beveiligingscamera’s of multimediakastjes, maar ook bewerkingsmachines. Tenminste een ‘slimme’ koelkast is al als ‘boosdoener’ gebruikt. De ontwikkeling gaat in de richting van steeds meer verbonden apparaten. In de nabije jaren zullen er veel meer zogenaamd slimme apparaten aan het web hangen dan computers. Omdat de beveiliging van dergelijke apparatuur weinig prioriteit heeft, lijkt het er op dat er een groot lek op het web zal ontstaan via het Web der Dingen.
Net zoals computers die aan het web hangen zijn ook andere internetapparaten te bestoken met webbots om te worden gebruikt als verstuurder van kwaadaardige berichten of voor het uitvoeren van webaanvallen. Het lijkt er op dat onverlaten die relatief nieuwe route nu hebben gevonden. Voor een e-kraker is dat een paradijs, zo lijkt het, dat veel makkelijker te betreden is dan de wereld van de computers of slimtels. De door Proofpoint ontdekte aanval vond plaats tussen 23 december en 6 januari. De e-berichten die via die weg verstuurd werden waren gericht aan personen en bedrijven over de hele wereld. Niet meer dan 10 berichten kwamen van hetzelfde webadres (IP-adres), zodat blokkeren lastig is.
“Botnets vormen al een belangrijk beveiligingsprobleem, maar de dingbots maken het alleen nog maar erger”, zegt David Knight van Proofpoint. “Veel van deze apparaten zijn, op zijn best, slecht beveiligd en de gebruikers hebben niet de mogelijkheid misbruik te ontdekken of het systeem te herstellen. Dit zal steeds vaker voorkomen.” Hoewel al langer gewezen is op de beveiligingsrisico’s van ‘slimme’ apparaten, is het voor het eerst dat ook bewezen is dat het Internet der Dingen misbruikt is.
Het aantal ‘slimme’ apparaten, dan hebben we het ook over die ‘slimme’ elektriciteitsmeters, stijgt de laatste tijd rap. Volgens onderzoeksbureau IDC zullen in 2020 212 miljard apparaten aan internet hangen. Die zijn slecht beveiligd tegen ongewilde toegang, maar zitten ook niet in de routine van systeembeheerders, waardoor dit soort aanvallen zich onttrekken aan hun waarneming. Proofpoint waarschuwt natuurlijk ook niet geheel belangeloos. Er doemt met het aanstormende Internet Der Dingen ook een grote markt op voor webbeveiligers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.