Weet altijd waar je kind is (Help!)

Volghorloge KMS

De kinderwacht van de jonge Britse onderneming KMS Solutions (voor gezinsveiligheid)

Op de jongste elektronicabeurs CES  in Las Vegas is weer allerlei zinnigs en onzinnigs te zien geweest. Voor ouders die hun kinderen altijd in de gaten willen kunnen houden is er nu tuig te over. Gelijk boeven met een enkelband, kunnen kinderen via, bijvoorbeeld, hun kekke horloges overal en altijd gevolgd worden. Gaan de kleintjes naar school, dan krijgen ouders en school bericht (ik zou er gek van worden). Maakt hun bus een omweg? Hup, een bericht. Of de kinderen dat leuk vinden? Mwah, ik denk het niet. Geen kans meer om te zeggen dat je bij Jantje geweest bent als het eigenlijk Marietje was. Horloges kun je overigens verliezen (Piehiepp!!).

Het is uit met de rust. Met al die elektronische volgwaar worden we constant op de hoogte gehouden van alles dat ongewoon is. Oei, Angelique valt van haar fietsje. De politie zal niet blij zijn met die dinskes. De Engelse krant The Guardian geeft het voorbeeld van twee 11-jarigen die via hun horloge constant gevolgd worden. Maar dat is nog niet alles. De twee jongetjes, Foster en Aiden, worden ook gewaarschuwd als ze over de schreef gaan. Zo krijgt Foster, als hij koekjes wil gaan eten, een waarschuwing: gevaarlijk, want bevat gluten waar je niet tegen kunt. De moe van Aiden bestelt vervolgens (nee, bakt natuurlijk niet zelf) een glutenvrije pizza. Enge wereld waarbij vergeleken 1984 van George Orwell kinderspel is.
Het is geen science-fiction. Het Amerikaanse bedrijf  Cisco Systems presenteerde de volgwaar op de CES. Verkoper Robert Barlow: “De technologie bestaat al. Cisco kan gegevens van diverse bronnen gebruiken om een sturingslaag te creëren.” En zijn ogen glinsteren, zeg ik maar even, van het grote geld dat daarmee gemoeid is.
Arme kinderen. Niet alleen Cisco houdt zich er mee bezig. Honderden bedrijven doen dat in, vooral, landen waar de misdaad verhoudingsgewijs erg laag is. Zo is het jonge Britse bedrijf KMS Solutions bedenker en maker van het volghorloge onder het motto ‘gezinsveiligheid’. Sinds 2009 biedt het Amerikaanse bedrijf AT&T de dienst FamilyMap aan, zodat je bekenden kunt volgen via hun telefoon. Facebook, Twitter en Google maken al jaren graag en ruim misbruik van onze loslippigheid, tot hun eigen grote voordeel. Privacy? Hoe zo, privacy? Cisco gaat misschien een stapje verder.
De NSA doet het ten koste van miljarden gemeenschapsgeld en heeft nog een soort alibi (de strijd tegen het terrorisme), maar wij gewone stervelingen zijn geen haar beter en waarom doen we wat we doen? Geen idee. Kenners (wie zijn dat?) denken dat er wel weerstand is tegen die nieuwe volgwaar en andere 1984-technieken, maar dat het jonge volk de ontwikkeling toch zal omarmen. Die bril van Google, bijvoorbeeld. Gruwelijk toch? Nee hoor, een prachtig stukje techniek dat je door die moeilijke wereld heen helpt. We moeten nog even wachten, maar ik verwacht gekte als dat dinkske op de markt komt (‘Heb je ook al een Bril?’)
Dankzij Edward Snowden weten we wat een overheidsdienst vermag als het gaat om digitale spionage, maar je moet je natuurlijk ook afvragen ten koste van wat dat gaat en wat het ons oplevert. In het geval van de NSA was de opbrengst zo goed als niks. Bij de ouders van Foster en Aiden, denk ik, levert al die volgwaar alleen maar meer onrust op. Hebben kinderen eigenlijk geen recht op privacy?

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.