VS weigeren Duitsers niet meer af te luisteren

Gerhard Schindler (BND)

BND-chef Gerhard Schindler

De VS willen Duitsland niet toezeggen dat het land niet door Amerikaanse veiligheidsdiensten wordt afgeluisterd. De Amerikanen zijn zelfs niet bereid de Duitsers te garanderen dat de politieke leiders van het land niet worden bespioneerd, zo meldt het Duitse blad Der Spiegel. Toen bekend was dat de VS op grote schaal Duitsland en Duitse politici heeft bespioneerd, werd het zelfs de immer onderkoelde Angela Merkel wat te veel. Obama nodigde haar uit, maar dat betekent niet dat de Amerikanen hun leven zullen beteren.

Officieel lopen de onderhandelingen nog, maar de uitkomst lijkt al vast te staan. Volgens de Süddeutscher Zeitung, die met het nieuws kwam, willen de Amerikanen niet zeggen sedert wanneer ze het mobieltje van Merkel afluisteren en ze weigeren ook te zeggen wie ze verder nog bespioneren in de Duitse politiek.

Der Spiegel had in november al het idee dat die overeenkomst over spionage er nooit zou komen. De bazen Hans-Georg Maaßen en Gerhard Schindler (BND) zijn met hun Amerikaanse tegenvoeters van de CIA en NSA om tafel gaan zitten. Recente onthullingen over de Amerikaanse praktijken hebben de onderhandelingen onder druk gezet. Overigens is er ook in Duitsland twijfel aan het nut van een afluisterverbod. Wie garandeert dat de diensten zich daaraan zullen houden? President Barrack Obama heeft Merkel toegezegd dat ze niet meer afgeluisterd wordt, maar wie gelooft dat nog?

 Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.