Het schijnt dat de Amerikaanse president Barrack Obama toch scherpere regels wil maken voor veiligheidsdiensten, zo schrijven kranten als de New York Times en de Wall Street Journal. Obama heeft altijd de indruk gewekt dat hij geen problemen had met de grootscheepse afluisteroperaties van de gewraakte NSA, maar hij komt steeds meer onder vuur te liggen, zelfs in het in dit opzicht niet kinderachtige Amerika.
Daarbij gaat het niet alleen over het inperken van de handelingsvrijheid in Amerika, maar ook daarbuiten. Met dat laatste hebben de meeste Amerikanen weinig moeite. Voorlopig zijn het nog maar speculaties. Eind volgende week zal Obama waarschijnlijk meer klaarheid geven over zijn bedoelingen. Het lijkt er op dat Obama zich de aanbevelingen van de NSA-commissie ter harte zal nemen, die in december haar rapport openbaarde.
Dat zou dan, onder meer, betekenen dat er een ombudsman zou komen die toeziet houdt op het doen en laten van de geheime rechtbank, de FISC, die de NSA toestemming moet geven voor zijn operaties.
De oppositie tegen een inperking is ook weer in het krijt getreden. Gister zei de republikeinse afgevaardigde Mike Rogers, lid van de commissie stiekum van het Amerikaanse parlement, dat de publicaties waarschijnlijk dodelijke gevolgen hebben voor de Amerikaanse troepen te velde. Hij baseerde zich met zijn uitspraak op geheime informatie van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie. Volgens de democraat Dutch Ruppersberger zouden de tegenstanders van Amerika hun methoden hebben veranderd na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.
Daar tegenover staat dat Ex-NSA-ers de autoriteiten verwijten dat de overheid de noodzaak van afluisteroperaties baseert op valse gronden en verwachtingen. Zo zouden de geheime diensten al voor 11 september 2001 informatie hebben over een aantal, aanstaande, daders, maar is die informatie niet met de andere diensten als de FBI gedeeld, schrijft een ex-medewerker in een open brief aan Barack Obama.
Bron: Der Spiegel