De Amerikaanse grootgrutter in web- en telefoongegevens, de NSA, wil een supercomputer bouwen die in staat is willekeurige welke beveiligingscode te kraken. Naar verluidt zou die supercomputer een kwantumcomputer moeten zijn. Vooralsnog zijn er geen functionerende kwantumcomputers, al beweert het Canadese bedrijf D-Wave dat het wel degelijk kwantumcomputers bouwt, maar laat zich niet in zijn keuken kijken.
De ontwikkeling van de supercodekraker zou volgens de documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven, onderdeel uitmaken van het programma “Penetration hard targets”, waarvoor 80 miljoen dollar is bestemd (58 miljoen euro). De codekraker zou allerlei methodes van versleuteling moeten kunnen kraken, zo meldt de Amerikaanse krant de Washington Post.
Het probleem is alleen dat die kwantumcomputer nog helemaal nog niet bestaat. D-Wave beweert wel kwantumcomputers te maken, maar daarover heerst grote skepsis, ook al hebben Google en De NASA daadwerkelijk computers van D-Wave aangeschaft. Uit de geopenbaarde documenten lijkt de NSA niet verder te zijn in de ontwikkeling. Waarom zou het ook? De NSA is geen techbedrijf al gebruikt het veel technologie. “Ik kan me niet voorstellen dat de door de NSA gewenste computer er binnen vijf jaar is”, citeert de Washington Post MIT-hoogleraar Seth Lloyd.
Uiteraard gaf de NSA geen commentaar. De dienst beschikt, zoals eerder gebleken is, over een methode om willekeurig welke computer binnen te dringen. Die methode wordt door de NSA Quantumtheory genoemd. Het is best mogelijk dat de NSA ‘kwantumtheorie’ voor kwantumpraktijk houdt.
Bron: Der Spiegel