Stop auto door ontregelen elektronica

Radiofrekwente autostopper

Een radiofrekwente autostopper van Torc Robotics

Goed nieuws voor overvallers en ander geboefte: met de autostopper van het Britse bedrijf E2V krijg je elke auto stil door simpelweg zijn elektronica te ontregelen met elektromagnetische straling. En de boef heeft keus. Er zijn meer bedrijven die zo’n stopper op de markt willen brengen zoals Torc Robotics (die heeft het dan wel over agv’s, onbemande voertuigen). Natuurlijk zegt E2V de stopper aan bevoegde instanties te zullen verkopen, maar dat heeft nog nooit een boef ervan weerhouden aan het begeerde object te komen.
De radiofrekwente autostopper gebruikt radiogolven om auto’s stil te zetten. Daarbij maakt het apparaat gebruik van de elektronische systemen die de hedendaagse auto ‘besturen’. Als je geen elektronica in je auto hebt, een oude Eend hebt, bijvoorbeeld, heb je niks te vrezen. De eerste markt zou de militaire zijn, maar de BBC meldt dat er ook interesse is van de politie.
De Britse omroep heeft zelf de proef op de som genomen (laten nemen). Bij een snelheid van 24 km/u werd de auto, rustig, tot stilstand gebracht, terwijl alle lampjes en meters in de auto zenuwachtig knipperden. Ook de geluid- en beeldapparatuur kreeg het voor haar kiezen. “Het is een kleine radarzender”, zegt Andy Wood van het bedrijf. “Die zendt radiofrekwente golven uit, waarbij wordt ‘ingebroken’ in de elektronische systemen. Daardoor komt de wagen tot stilstand.” Meer wilde Wood de BBC niet vertellen. Volgens het blad  the Engineer gebruikt het apparaat frekwenties in de L- en S-band (lange en korte golf). De stopper zou tot op 50 m werken.

De vraag is natuurlijk meteen: werkt dat ding ook als een auto met een vaart van 120 km aan komt rijden of krijgen we dan een ‘fraai’ ongeluk te zien? Volgens E2V zijn de risico’s van de stopper kleiner dan van alternatieve methodes. De stopper kan ook bij andere bewegende systemen worden gebruikt. Als er maar elektronica in zit. Zo zou je er een helicopter mee uit de lucht kunnen schieten, denk ik dan (vooropgesteld dat ie laag genoeg vliegt). Een boot kan ook. Het wachten is nu natuurlijk op de eerste auto met een beveiligd elektronisch systeem.

Bron: BBC

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.