“The Guardian laat zich niet intimideren”

Alan Rusbridger

Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger

“We laten ons niet intimide-ren, maar we doen ook geen roekeloze dingen”, zei Alan Rusbri-dger, hoofdre-dacteur van de Britse krant The Guardian, tegen een Lagerhuis-commissie over de onthullingen van de krant over grootschalige spionage door, onder meer, de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ. De onthullingen hebben over de hele wereld geleid tot discussies over de (al)macht van veiligheidsdiensten en gebrekkige wetgeving, zei Rusbridger tegen de commissie. De krant werd het doelwit van tegenkrachten uit, onder meer, de veilgiheidsdiensten en het parlement om de onthullingen te staken. Dat is de krant niet van plan en gegeven de recente uitspraak van klokkenluider Edward Snowden dat nog maar 1% van alle documenten die hij heeft zijn openbaar gemaakt, valt er nog wel wat te verwachten. Rusbridger zei zich geen voorbeeld uit de recente geschiedenis te herinneren dat zo’n geweldig effect heeft gehad op de wereldopinie als de onthullingen van Snowden.

The Guardian zegt zeer zorgvuldig te werk te zijn gegaan. De krant zou in meer dan 100 gevallen zich uitgebreid hebben verstaan met veiligheidsdiensten, het Witte Huis en de Britse regering. Volgens het zogeheten D-notice-comité, die in Groot-Brittannië bepaalt of iets staatsgevaarlijk is, heeft geen enkele publicatie van de krant Britse levens in gevaar gebracht. “Als de president van de VS om een overzicht vraagt van wat er gaande is op basis van kranteninformatie, dan is het duidelijk dat er iets in het toezicht niet goed gegaan is”, zei Rusbridger.

De hoofdredacteur zei tegen de commissie dat er druk op hem werd uitgeoefend om de publicaties te stoppen, die in andere landen onaanvaardbaar zouden zijn. “Er kwam een vertegenwoordiger van Whitehall (buza; as) die zei: Er is nu wel genoeg debat. En natuurlijk dat geval met de kapotgeslagen harde schijven. Er zijn parlementsleden geweest die de politie op ons wilden afsturen. Dat zou in de VS niet acceptabel zijn geweest.”

Ook onderzoeksjournalistiek veteraan Carl Bernstein mengde zich in de discussie. Hij schreef een open brief waarin hij het dagen van de hoofdredacteur voor een Lagerhuiscommissie ernstig afkeurt. Het lijkt op een poging van de Britse overheid om de aandacht van de eigenmachtige spionageactiviteiten van de veiligheidsdiensten af te leiden, stelt hij. “U bent opgeroepen op het moment dat de Britse en de Amerikaanse regering bezig zijn barrières op te werpen tegen wettige verslaggeving, met name over de overmatige geheimdoenerij; de ernstigste in tientallen jaren.”

Gister kondigde de speciale VN-rapporteur voor contraterrorisme en mensenrechten Ben Emmerson een onderzoek aan naar de spionageactivteiten van de GCHQ en de NSA. “Het is verbazingwekkend dat deze journalistiek kan worden gezien als hulp aan terrorisme. Dit zijn pogingen om de aandacht af te leiden van waar het echt om gaat.”

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.