Oud OM-baas Engeland veegt MI5-chef de mantel uit

Ken Macdonald

Ken Macdonald (foto: the Guardian)

In een wat vertraagde reactie op de onthullingen van Edward Snowden in het Engelse dagblad the Guardian, beschuldigde MI5-baas Andrew Parker onlangs die krant er van terroristen ter wille te zijn met zijn openbaringen. Die beschuldigingen werden breed uitgemeten in de Britse pers.  Het vroegere hoofd van het OM in Engeland Lord Macdonald vond de aanval van de chef van de Britse geheime dienst ‘domme, eigenzuchtige retoriek’. Macdonald vindt dat het Britse publiek het volste recht heeft om te weten wat de diverse Britse veilgheidsdiensten zoals MI5, MI6 en de Britse pendant van de NSA, GCHQ, in hun schild voeren. De vroegere OM-baas, tegenwoordig werkzaam als advocaat, noemde de wetgeving rond de veiligheidsdiensten ‘anti-modern’. Hij acht het dringend noodzakelijk dat er inzicht komt in wat de diensten doen om te voorkomen dat de democratie de controle over die diensten kwijt raakt.
De aantijgingen van de MI5-chef werden ondersteund door parlementslid Sir Malcolm Rifkind, voorzitter van de Britse commissie stiekem. Volgens Macdonald heeft het Lagerhuislid boter op zijn hoofd als voormalig minister van buitenlandse zaken.
Macdonald vindt het, volgens zijn bijdrage in the Guardian, niet meer dan logisch dat inzake geheime diensten en spionage, de wet de baas van de technologie dient te zijn. Anders loopt de boel uit de (democratische) hand. Volgens de oud-OM-man weet niemand welke wetten spionnen het recht geven om alles te mogen bespioneren. Macdonald is geen voorstander van het opheffen van die diensten en vindt de eis van Wikileaks-initiator Julian Assange om alle geheimen openbaar te maken “gestampvoet van een kind”, maar hij stelt ook dat het vertrouwen van het publiek in de diensten alleen kan worden herwonnen door iets aan de wetgeving en het toezicht te doen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.