NSA werd al eerder door rechter op vingers getikt

Voormalig FISC-rechter John Bates

Voormalig FISC-rechter John Bates

De Amerikaanse autoriteiten hebben een uitspraak van de geheime rechtbank (FISC) vrijgegeven, waaruit blijkt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de rechtbank heeft misleid. Ook blijkt uit die uitspraak dat de dienst directe toegang had tot de internetcommunicatie van burgers.
Uit het document (.pdf) wordt duidelijk dat speculaties in, onder meer, de Washington Post, dat de federale veiligheidsdienst direct toegang heeft tot de communicatiekanalen van telecombedrijven en dat die e-berichten onderschept wanneer die verstuurd worden, op waarheid berusten. Het ging (gaat?) om miljoenen berichten per jaar.  Het webblad Wired berichtte al in 2007 over een afluisterprogramma op basis van documenten van een voormalige technicus van telecommaatschappij AT&T. Zowel AT&T als de overheid beweerden dat de documenten vals waren.
De nu vrijgegeven informatie betreft een uitspraak van rechter John Bates, destijds hoofdrechter van de geheime rechtbank die de acties van de veiligheidsdienst gericht op het buitenland moet goedkeuren. Het moet daarbij gaan om activiteiten en communicatie die in het buitenland plaatsvinden. De dienst mag geen communicatieverkeer binnen de VS onderscheppen. Volgens het document verzamelde de NSA jaarlijks tienduizenden binnenlandse berichten en tienduizenden berichten tussen mensen die niets met het doel van het onderzoek te maken hadden.
Volgens de senatoren Ron Wyden en Mark Udall, beiden lid van de Democratische partij die veel kritiek op de afluisterpraktijken van de NSA hebben, is wat nu boven water komt slechts het topje van een grote ijsberg. De NSA beweert zelf elk jaar enkele duizenden binnenlandse berichten te hebben onderschept, als een soort onvermijdelijke ‘bijvangst’. Een woordvoerder van de NSA vertelde de Washington Post dat wat de dienst heeft gedaan geen opzettelijk inbreuk op de privacy van Amerikanen is geweest.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.