Google hoeft niet te vergeten

Het hoofdkwartier van Google
Google moet zich, uiteraard, houden aan  de privacywetten die in Europa gelden, maar kan niet worden gedwongen om gegevens die op legale wijze op andere webstekken zijn gepubliceerd uit zijn zoekresultaten te verwijderen. Dat stelde de advocaat-generaal Niilo Jääskinen van het Europese Hof van Justitie dinsdag. Volgens Jääskinen is Google niet verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die op die stekken worden bewaard. De zaak was in Spanje aangespannen door Google, die door de Spaanse toezichthouder AEPD werd verplicht informatie over een gedwongen huisveiling wegens belastingschulden van een Spaanse man in 1998 uit zijn zoekresultaten te wissen met een beroep op het ‘recht om te vergeten’. De krant waarin die informatie was verschenen, La Vanguardia uit Barcelona, weigerde die gegevens te verwijderen omdat die in opdracht van de overheid waren gepubliceerd. De naam van de man is niet bekend gemaakt. De Spaanse rechtbank Audiencia Nacional had het Europese Hof om advies gevraagd.
“Een internetzoekmachine kan, met betrekking tot persoonsgegevens op bronpagina’s die op de servers van derden zijn ondergebracht, juridisch noch feitelijk voldoen aan de verplichtingen die de (privacy-)richtlijn aan een ‘voor de verwerking verantwoordelijke’ oplegt.” zei de advocaat-generaal. Blokkeren kan alleen als de tekst illegaal of strafbaar is. De handelswijze van de Spaanse waakhond riekt naar censuur, vindt hij. Een advies van een advocaat-generaal is niet juridisch bindend, maar meestal wordt dat overgenomen door het Europese Hof. Google is uiteraard blij met de uitspraak van Jääskinen.
De Spaanse privacywaakhond Agencia Española de Protección de Datos is erg actief op dit terrein, aldus de New York Times. In de afgelopen vijf jaar heeft de organisatie Google 180 keer gevraagd informatie te verwijderen. Die verzoeken werden gedaan namens Spaanse burgers. Het ging om het verwijderen van koppelingen naar veroordelingen, administratieve sancties, voogdijschappen of arrestaties die niet hadden geleid tot tenlasteleggingen en dergelijke. De Spaanse wet is op het gebied van het “recht om te vergeten” ruimhartig, stelt de Amerikaanse krant.

Bron: Volkskrant, Webwereld, New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.