Chinees leger verdacht van grootscheepse kraakacties

Volgens het Amerikaanse bedrijf Mandiant is het Chinese leger betrokken bij grootscheepse cyberinbraken bij bedrijven in de VS. Deze zogeheten Sjanghai-groep (ook wel Comment Crew genoemd) kon weliswaar niet onomstotelijk gelokaliseerd worden in een gebouw van de Chinese legereenheid 61398, maar volgens Mandiant is er geen andere verklaring voor aanvallen van uit zo’n klein gebied zoals dat is getraceerd.
De groep heeft imiddels al vele terabytes aan informatie van bedrijven als Cocoa-Cola gestolen, maar richt zich de laatste tijd steeds meer op bedrijven die een rol spelen in de Amerikaanse nutsvoorzieningen zoals elektriciteitsbedrijven en de watervoorziening. De groep zou ook een rol gespeeld hebben bij de cyberaanval op beveiligingsfirma RSA, die vertrouwelijke informatie van commerciële en overheidsbedrijven afschermt.
De Chinese overheid laat weten dat zij zich niet onledig houdt met computerinbraak en dat die onwettig is. Ook wijst China er op dat ook in Amerika vele computerkrakers actief zijn. Volgens Amerikaans beveiligers zijn er in China zo’n 20 cyberinbreekgroepen actief die banden lijken te hebben met de legereenheid

Bron: NYT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.