De ‘Joker’ is (weer) terug in 17 Android-toepassingen

Drie jaar geleden besmette dit virus regelmatig toepassingen die te verkrijgen waren in de Googlewinkel Play Store.  De Joker is weer terug en doet nog steeds hetzelfde: je persoonlijke gegevens stelen om je op te geven bij webdiensten waarvoor je moet betalen. Er zouden ten minste zeventien toepassingen mee besmet zijn. Een paar maanden geleden was het ook al raak.
Joker dook voor het eerst op in 2017 en nu is het virus opgedoken voor de volgende voorstelling. Als je een van de besmette toepassingen op telefoon heb staan dan moet je die er af gooien. In de Googlewinkel schijnen ze al niet meer te verkrijgen te zijn.
De herverschijning, het lijkt de eeuwig afscheid nemende Heintje Davids wel, is ontdekt door onderzoekers van ThreatLabz. Zoals te doen gebruikelijk zit het virus verstopt in  een onderdeel van de toepassing die volkomen algemeen en ongevaarlijk lijkt.
De werking van Joker verloopt in etappes. Om te beginnen wordt het programma gelanceerd. Dat gebeurt op de achtergrond en onderwijl installeert dat veel schadelijker code.

En dan gaat het ‘fijnere’ werk beginnen. Je berichten worden doorgevlooid, je contacten en toegangscodes worden en passant meegepikt (afhankelijk van de verleende toestemmingen). Vervolgens abonneert Joker je namens jou op allerlei diensten waar je voor moet betalen. In dit verband is het van het grootste belang nauwlettend in de gaten te houden welke toepassingen toegang hebben tot je contacten, sms-berichten en toegangscodes. Persoonlijk heb ik een programma dat daar op toeziet en elke toepassing die te ‘brutaal’ is flikker ik er onmiddellijk van af.

Automatisch toestemmen

17 Jokertoeps

De zeventien met Joker besmette toepassingen (afb: Futura-Sciences)


Vaak klikken we automatisch ‘ja’ aan als er weer eens gevraagd wordt of je koekies accepteert of dat er gegevens op je computer mogen worden gezet. Niet doen. Ik blijf het zelf nog steeds hinderlijk vinden dat zogenaamde noodzakelijke koekies niet geweigerd kunnen worden. Ik heb van veel dingen weinig verstand, maar dat lijkt me technische onzin. Hoe dan ook: gooi die troep zo snel mogelijk van je computer of telefoon. Kijk ook uit welke toeps je op je apparaten zet. Heb je dat allemaal wel nodig? Dat kan je een hoop ellende besparen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.