Maak een eind aan het rondstrooien van je gegeven

Google-oogHet wereldwijde web is zo vreselijk handig, maar elke keer als je je daar begeeft strooi je kwistig met je gegevens rond. Allerlei bedrijven harken die gegevens continu bij elkaar en verdienen daar goud geld mee. Google is met die handel in 20 jaar tijd een van de grootste bedrijven ter wereld geworden, dus als Google zich zegt zorgen te maken om je privacy dan is dat pure schijnheiligheid. Aan dat gegevensgraaien kun je wel wat doen, stelt het (web)blad Wired. Wired beperkt zich tot Google, maar die goeie ‘ouwe’ Google is niet het enige bedrijf dat zich van die praktijken bedient. Het zou dus aanbeveling verdienen ook eens te gaan kijken van de bol.coms, bluecools, de Microsofts, Faceboeken enz in de aanbieding hebben wat het bijeengraaien van jouw gegevens betreft.
Het bijeenharken van gegevens, en dat zijn er echt heel veel, is een punt, maar het gaat er natuurlijk om wat er mee gebeurt. Alle webbedrijven zeggen heel erg bekommerd te zijn om de bescherming van je privésfeer en dat ze die gegevens nodig hebben voor het verbeteren van hun diensten, maar dat is gewoon gelul. Of gelul, ze bedoelen eigenlijk dat die gegevens dienen te verhoging van hun inkomsten. Hoe meer ze over je te weten komen hoe beter ze je kunnen bedienen/verdienen. Tel uit jouw winst.
Je kunt Google van alles en nog wat betichten, maar bij dat bedrijf kun je tenminste nog het een en ander zelf regelen. Veel bedrijven hebben schijt aan de privacy van hun klanten/gebruikers. Het is het handigst om te beginnen bij de activiteitsopties.
Wat Google over je bewaart is in zessen verdeeld en je kunt daar aangeven wat je wel/niet wil. Bij webactiviteit wordt alles bijgehouden wat je op het web doet en opzoekt en alles wat je doet met Googletoepassingen. Onlangs heeft Google ingevoerd dat je alle gegevens automatisch kan laten wissen na drie of achttien maanden. Locatiegeschiedenis is natuurlijk ook niet onbelangrijk je kunt daar de door Google verzamelde locaties in de prullenbak gooien. Enzovoort, enzovoort.
Dan moet je natuurlijk ook naar je GMail-profiel kijken. Handig hoor en gratis, maar gratis bij Google (en niet alleen Google) is iet voor niks. Via jouw berichten weet Google een hoop van je, je reizen, aankopen, je rekeningen. Hoe bedoel je, privacy?. Zet ook het op de persoon afgestemde zoeken en de persoonsgerichte advertenties stop. Wat moet je met die onzin? Geef ook aan dat je niet gevolgd wilt worden.

Braaf

Ik schrijf dit allemaal braaf op en hoogstwaarschijnlijk weet je dit allemaal ook wel, maar het kan toch geen kwaad om al die instellingen eens na te lopen (niet alleen bij Google). Wat ik me echter afvraag is of al dat soort instellingen ook effect heeft op het gegevensgraaien van Google. Kan het niet gewoon zo zijn dat je al die opties uitschakelt en Google c.s. rustig doorgaan met het verzamelen van jouw gegevens en dat ze dat alleen niet meer aan je laten zien?
Je moet uitkijken als de vos de passie preekt (in dit geval Google die zich zorgen maakt om jouw privacy). En ja gooi ook regelmatig je koekies weg…

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.