EU wil politie toegang verschaffen tot opgeslagen data

Věra Jourová, Europees commissaris voor justitie

Věra Jourová, Europees commissaris voor justitie

Er is natuurlijk geen enkel bewijs dat zoiets leidt tot het voorkomen van aanslagen, maar overal in de wereld willen overheden een daad stellen om te tonen dat ze actief strijden tegen het terrorisme. Daarvoor mag de privacy wijken, ook in de Europese Unie die zegt de privacy hoog in het vaandel te hebben staan. Er zijn binnen de EU voorstellen gelanceerd om ‘in uitzonderlijke omstandigheden’ opsporingsdiensten direct toegang te geven tot in wolken opgeslagen gegevens.
De Europese Commissie wil dat sociale media of bedrijven die voor derden gegevens opslaan makkelijker dan nu kunnen worden gedwongen opsporingsautoriteiten gegevens beschikbaar te stellen, ook als die zijn opgeslagen in een ander EU-land. “Ik ben er van overtuigd dat met de recente gebeurtenissen en de groeiende dreiging in Europa en meer begrip is bij ministers, zelfs van landen die niet getroffen zijn door aanslagen”, zegt Europees commissaris van justitie Vera Jourova. De EU-ministers voor justitie zijn vandaag bij elkaar gekomen om de voorstellen te bespreken. Die zouden dan begin volgend jaar kunnen uitmonden in een nieuwe richtlijn.

Het minst ingrijpende voorstel stelt dat opsporingsautoriteiten in het ene EU-land internetaanbieders in een ander EU-land direct kunnen vragen om gegevens, zonder dat ze daar eerst dat land om moeten verzoeken. Het tweede zou bedrijven verplichten daar hun medewerking aan te verlenen.

Directe toegang

Het ingrijpendste voorstel gaat over de directe toegang tot gegevensopslag (de wolken) voor opsporingsdiensten in EU-landen. Dat zou kunnen gebeuren als de autoriteiten niet weten waar die gegevens zijn opgeslagen of als er risico bestaat dat die gegevens zullen worden gewist. Jourová: “Die derde optie is een noodgeval die wat extra veiligheidskleppen behoeft om de privacy van mensen te waarborgen. Je mag niet zo maar massaal digitale gegevens verzamelen voor toekomstig gebruik.”
“Het heeft mijn voorkeur dat deze maatregel alleen in uitzonderlijke gevallen mag worden gebruikt bij ernstige dreiging of zeer zware misdaad zoals terrorisme. Het zou dan om persoonlijke gegevens gaan.” Ze stelt dat er nog geen beslissingen zijn genomen. Daarover gaan de besprekingen vandaag.

Glijdende panelen

Steeds weer verkondigt de EU dat ze privésfeer van haar burgers belangrijk vindt, maar bij elke aanslag wordt een deel van de waarborgen daarvan afgebroken. Steeds vaker krijgen veiligheidsdiensten en andere opsporingsambtenaren de gelegenheid te graaien in de gigantische databergen. Of dat ooit wat heeft opgeleverd is (mij) nog steeds duister. Veel bewijs daarvan is in ieder geval niet geleverd.
Het lijkt me voor de eenvoudige gebruiker het beste om de gegevens maar gewoon weer op eigen opslagmedia te bewaren. Die kosten weinig en kunnen steeds meer bergen. Wat moet je met de wolk? Die is niet handig en binnenkort vrij opvraagbaar (onder wat voorwaarden). Je hebt toch niks te verbergen? Dat geloof je zelf niet.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.