China verzamelt massaal DNA-gegevens

Chinese legt grote DNA-databank aan

In de Oeigoerse provincie Sinjiang (rood) zouden veel terroristen wonen (afb: Wiki Commons)

China verzamelt op ongekend grote schaal genetisch materiaal en vult daarmee grote DNA-databanken. Volgens een rapport 2017 van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt vooral de provincie Xinjiang/Sinjiang er haast mee. Inwoners die daar een paspoort aanvragen, moeten DNA afstaan, vingerafdrukken inleveren en meewerken aan een systeem voor stemherkenning.
De grootschalige gegevensgaring van de bevolking zou te maken met terrorismebestrijding. In Sinjiang wonen veel islamitische Oeigoeren; in de streek worden regelmatig bomaanslagen gepleegd. Volgens de Syrische ambassadeur in Peking vechten zeker 5000 Chinese moslims voor Islamitische Staat en andere extremistische islamitische groeperingen. Het echte verhaal is natuurlijk dat de Oeigoeren al lang voor (meer) onafhankelijkheid vechten en dan ben je in China al gauw een terrorist. Al jaren voert de Chinese overheid een beleid om Sinjiang te verchinezen.
De politie van Sinjiang zou voor achtmiljoen dollar aan analyse-apparatuur hebben ingekocht. Eerder dit jaar werd een systeem ingevoerd waarbij elk voertuig in Xinjiang verplicht een apparaatje krijgt waarmee het voertuig is te traceren. Zonder zo’n gps-traceerder kan een automobilist op geen enkel tankstation terecht. Ook leveranciers van stemanalyse-apparatuur en driedimensionale gezichtsherkenningssystemen zijn gewild bij de politie. “Nu China zijn Orwelliaanse systeem uit tot het genetische niveau”, stelt Sophie Richardson van Human Rights Watch.

DNA-databank

Niet alleen Oeigoeren zijn doelwit van de Chinese autoriteiten. Ook Han-Chinezen in andere provincies moeten om vaak onduidelijke redenen hun DNA afgeven. Dat gebeurt op scholen, op kantoor en gewoon op straat, blijkt uit foto’s van internetgebruikers op de Chinese webstek Tieba. Het gaat dan om gewone burgers die nergens van verdacht worden. Meewerken aan een ondervraging op een politiebureau is in sommige gevallen al een reden voor een vingerprik.

China heeft nu al de grootste DNA-databank ter wereld aangelegd. Daar zit het genetisch materiaal in van 3% van de bevolking in. Hoe lang dat materiaal mag worden bewaard, hoe het wordt gebruikt en met wie het wordt gedeeld, is allemaal onduidelijk. Veel Chinezen weten niet of ze kunnen weigeren.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.