Overheid VS niet bang voor webaanval tijdens verkiezingen

‘Slimme’ oplossingen en altijd verbonden, het zijn onderhand bijna burgerrechten, maar al die ‘slimmigheid’ en verbondenheid heeft ook zo haar schaduwzijde. Webaanvallen in diverse vormen zijn bijna aan de orde van de dag en onlangs werd ook gespeculeerd dat gedigitaliseerde verkiezingen het doelwit zouden kunnen zijn van politiek gemotiveerde e-krakers. Die discussie woedt inmiddels al enige tijd in de VS rond de malle voorstelling van wat een presidentsverkiezing heet te zijn. De Amerikaanse overheid maakt zich geen zorgen.

Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn, laat ik het vriendelijk zeggen, nogal vreemd. Er gaan miljarden in om die vooral worden opgehaald bij grote bedrijven, grote delen van de Amerikaanse kiezers mogen niet stemmen en je moet je als kiezer registreren. Aan het eind van dat hele voorverkiezingscircus zitten de Amerikanen opgezadeld met een keuze uit een gek en een uitgebluste dame die niet zo handig is met elektronische post en nog wat zaken.
Maar goed, we zouden het hebben over het gevaar dat de presidentsverkiezing zou kunnen worden verstoord door e-krakers. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers zeggen dat ze niet geloven (?) dat er op 8 november iets zal gebeuren om de (elektronische) verkiezingen te storen. Allerlei volk van onder meer de veiligheidsdiensten zouden klaar staan om het Amerikaanse deel van het wereldwijde web te verdedigen tegen snode aanvallers. “We zijn superwaakzaam en letten op elke webactiviteit die niet normaal is”, zou een hoge veiligheidsfunctionaris hebben gezegd, die alleen wilde praten als ie anoniem bleef. “We hebben daarvoor alle het mogelijke ingezet.”
In kringen van de veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid heerst groot optimisme dat webaanvallen snel in de kiem gesmoord kunnen worden.
Overigens beweren de diverse overheidsinstanties dat deze maatregelen normaal zijn. “Er zitten geen extra mensen in bunkers.”

De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde dat er speciaal gelet werd op webaanvallen van El Qaida in Texas, Virginia en New York, maar volgens een overheidsvertegenwoordige zijn dat soort bedreigingen van El Qaida ‘normaal’.

Wie

Deel van de onzekerheid rond de webaanvallen komt omdat niemand weet wie of wat achter de recente webaanvallen met het Mirai-botnetwerk zit. Mirai schijnt Japans te zijn voor toekomst en wordt waarschijnlijk gebruikt door verschillende groepen. Die verschaffen zich toegang tot het wereldwijde web via het gammel beveiligde internet-der-dingen (de ‘slimme’ oplossingen).

Vaak wordt in de richting van Rusland of China gewezen, maar daar gelooft de Amerikaanse overheid niet aan. In cyrillisch schrift geschreven code die is aangetroffen, zou een dwaalspoor kunnen zijn. Het zouden ook de mensen geweest kunnen zijn die het gemunt hadden op het netwerk van Playstation tijdens de aanval op de infrastructuur van Dyn, vorige maand. Deskundigen stellen dat de oogmerken van die krakers niet passen bij een ‘politieke’ webaanval.
Ondanks dat Rusland niet rechtstreeks met de Mirai-aanvallen wordt verbonden wil dat niet zeggen dat die daar geen belangstelling voor hebben. Hoe het dan wel zit is mij niet duidelijk, maar de e-krakers kunnen natuurlijk voor de lol wat stennis schoppen om mensen uti hun evenwicht te brengen.

Lastig

Een grote aanval op het Amerikaanse kiessysteem zou ook lastig zijn, omdat het een lappendeken is van allerlei systeempjes. Waarschijnlijker is het dat er op de valreep misinformatie wordt verspreid. De overheid heeft persdiensten als Associated Press gewaarschuwd oplettend te zijn op mogelijke aanvallen. Dergelijke waarschuwingen kunnen ook weer de angst vergroten voor een grote aanval, maar deskundigen hopen dat ze dat risico kunnen verminderen op de verkiezingsdag zelf door mensen bewust te maken van wat reëel en wat fictie is. We horen binnenkort wel wat het geworden is. Bovendien, als het nu niet gebeurt, gebeurt het morgen…

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.