Niks te verbergen

We worden steeds beter in de gaten gehouden

Niks te verbergen

Wie brak er in bij Belgacom?

De Belgische telefoonmaatschappij Belgacom heeft toegegeven dat haar netwerk is aangevallen, zo meldt De Standaard. Die aanval zou het werk zijn geweest van de inmiddels beruchte Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het zou de NSA te doen zijn om het onderscheppen van gesprekken met Afrika en het Nabije Oosten. Belgacom heeft op 19 juli al een klacht ingediend bij het federale parket. De inbraak zou volgens Belgacom alleen gepleegd kunnen zijn door een organisatie met veel geld die beschikt over de juiste technieken. Dat wijst op een staatsonderneming. Het ging daarbij niet om sabotage of het toebrengen van economische schade, maar om informatie, zo stelt het bedrijf. De Britse inlichtingendienst GCHQ zou verantwoordelijk zijn voor de cyberinbraak bij Belgacom, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van documenten die het van klokkenluider Edward Snowden heeft gehad. Het doel van de Britse infiltratie was om ‘de infrastructuur van de aanbieder beter te begrijpen’ en uiteindelijk ook gerichte aanvallen te kunnen uitvoeren op specifieke slimtelgebruikers.


De Belgische regering zegt dat als duidelijk is wie de inbraak gepleegd heeft er passende maatregelen genomen zullen worden, zonder daarbij te refereren aan de VS. Een onderdeel van Belgacom, BICS, speelt een belangrijke rol in het telecomverkeer van het Nabije Oosten en Afrika.
Ondertussen meldt de Volkskrant dat de Nederlandse telecombedrijven KPN, Vodafone, Ziggo en UPC dat er geen aanwijzingen zijn dat er op hun netwerken is ingebroken. KPN zal zijn systemen nog eens onder de loep nemen. ‘We willen iedere eventualiteit kunnen uitsluiten’, zei een woordvoerder in de Volkskrant. De andere telecomaanbieders zien in de berichtgeving geen aanleiding verder onderzoek te doen. Dat zou, als je niet weet waar je moet kijken, zoeken naar een speld in een hooiberg zijn, stellen Ziggo en UPC.
Het CD&V-Kamerlid Roel Deseyn stelt dat Belgacom kennelijk eerder valse informatie had gegeven. Het Kamerlid had in mei vragen gesteld aan minister Jean-Pascal Labille over datalekken. Die antwoordde in juli, mede op basis van informatie van Belgacom, dat hij daar geen weet van had. Destijds zou de telecommaatschappij niets hebben geweten van datalekken, hoewel eind juni al een vermoeden van inbraakpogingen  in het it-systeem bestond en het bedrijf specialisten op de zaak had gezet. Op 16 juli was de zaak helder en werd de directie ingelicht, zo laat Belgacom weten. Deze week wordt de ‘schoonmaakactie’ van het eigen systeem afgerond.

Het web van de NSA.Het wijde web van de NSA (afb. Le Monde).

Bronnen: De Volkskrant, De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.