Webaanval van pro-Russische e-krakers op Belgische havens en gemeentes

Massa-aanvallenWebstekken van verschillende Belgische gemeenten en organisaties worden belaagd door opeenvolgende massa-aanvallen, zo meldt het Belgische centrum voor cyberveiligheid CCB. Op maandag 7 oktober ondervonden zeven provincies problemen met de beschikbaarheid van hun webstekken. Dinsdag ondervonden verschillende gemeentes hinder van deze aanvallen. Donderdag zijn nieuwe aanvallen uitgevoerd met als opmerkelijkste slachtoffer het CCB.

Het gaat om massa-aanvallen die worden veroorzaakt door het creëren van overmatig veel webverkeer, waardoor webstekken onbereikbaar worden. Volgens het CCB zouden er geen gegevens gestolen zijn. Het centrum stuurt waarschuwingen naar potentiële slachtoffers zodat ze zich sneller kunnen beschermen.
Deze aanvallen werden volgens het CCB aangekondigd en uitgevoerd door een pro-Russische groep, aangeduid met NoName057, die zich richt op Europese en NAVO-gerelateerde doelen. De groep richt zich met name op overheidsinstanties, media en particuliere bedrijven, met als doel media-aandacht te trekken en (gebruiks)hinder te veroorzaken.

Oekraïne

De e-krakers zouden de overheidsweblocaties als doelwit genomen hebben vanwege de Belgische steun aan Oekraïne. In een bericht op zijn Telegram-kanaal rechtvaardigde het collectief NoName057 zijn cyberaanval maandag door te verwijzen naar de schenking van enkele Caesar-kanonnen die België voorbereidt. Het vorig jaar heeft naar verluidt de groep Nederland met massa-aanvallen op de korrel hebben genomen, hoogstwaarschijnlijk ook vanwege de steun aan Oekraïne.

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.