Amerika legt weer sancties op aan Israëlische spiewaarmaker

Je denkt dan meteen aan de NSO Group, de Israëlische maker van het spionageprogramma Pegasus waarmee, onder veel meer, journalisten en politici zijn bespied, maar het blijkt te gaan om Intellexa Consortium van een Israëlische oud-officier .  Het bedrijf, dat onder meer vanuit Griekenland opereert, heeft al eerder sancties aan de broek gekregen voor soortgelijk (wan?)gedrag.
Met producten van het bedrijf zouden over de gehele wereld journalisten, politici en andere groepen zijn bespied. De straffen zijn gericht tegen vijf mensen en één organisatie die verbonden is met Intellexa, een in Griekenland gevestigd netwerk van bedrijven met dochterondernemingen in Noord-Macedonië, Hongarije, Ierland en de Britse Maagdeneilanden.
Het bedrijf ontwikkelde en verkocht spiewaar, bekend als Predator, waarmee toegang tot de digitale apparatuur van een doelwitten mogelijk is zonder dat dat het slachtoffer daarvoor op een koppeling hoeft te klikken.
De vijf bekleden elk een hogere functie bij Intellexa of een van haar dochterondernemingen, stellen Amerikaanse functionarissen. De Aliada Group, een andere dochteronderneming gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, kreeg ook sancties opgelegd. Dat bedrijf zou financiële transacties voor Intellexa hebben uitgevoerd ter waarde van in totaal tientallen miljoenen dollars.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.