Rusland blokkeert berichtendienst Signal na Oekraïense inval

Roskomnadzor

Het officiële webstek van Roskomnadzor bleek niets te melden te hebben over Signal (afb: schermafdruk gov.rkn.ru)

Zoals een goede dictatuur betaamt blokkeert Rusland de voor het regime onwelgevallige informatie zo veel mogelijk. Nu Oekraïne Rusland een koekje van eigen deeg heeft gegeven en Rusland is binnengetrokken vond het Poetinregime het wijs om de berichtendienst Signal te blokkeren om verspreiding van ‘nepnieuws’ te voorkomen, zoals de autoriteiten beweren.
De Russische telecomautoriteit Roskomnadzor verdedigde de maatregel door er op te wijzen dat een dergelijke dienst volgens de Russische wetgeving niet mag worden gebruikt voor ‘extremistische of terroristische doeleinden’. Omdat Signal de berichtgeving volledig versleutelt is het voor de Russische censor moeilijk vast te stellen welke berichten er via die dienst verspreid worden.
Na de inval in Oekraïne in februari 2022 heeft het Poetinregime de mogelijkheden tot vrije nieuwsgaring voor de Russen gaandeweg steeds sterker ingeperkt. De huidige blokkade lijkt alles te maken te hebben met de voor Poetin beschamende inval van Oekraïense troepen in de oblast Koersk, grenzend aan Oekraïne.

Overigens zijn de Europese democratische landen ook niet geheel vrij van dergelijke autocratische reflexen, onder het mom ‘nepnieuws’ te bestrijden. Zo maakte de EU het enkele media lastig  die Russische propaganda zouden verspreiden.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.