Altijd verbonden altijd link: levendige handel in data telefoongebruikers

Het Duitse blad der Spiegel komt met een verhaal over het verhandelen van  locatiegegevens van telefoongebruikers dat netpolitik.org samen met de Beierse omroep naar buiten heeft gebracht. Met die gegevens kan het doen en laten van telefoongebruikers worden gevolgd. Het Spiegelartikel gaat over Duitse telefooneigenaren, maar je kunt er vergif op innemen dat die handel niet alleen Duitsers treft. Tijd om maar weer eens na te gaan in welke toeps je je locatiegegevens deelt.
Uit het gratis ‘monster’ dat de onderzoekers van een Amerikaanse gegevenshandelaar kregen konden ze van een persoon al opmaken dat die bij de de Duitse geheime dienst werkte. Een andere telefoonbezitter had een hoge positie op een Duits ministerie die zich veiligheid bezighield.

De gegevens komen niet uit een lek of een e-kraak, maar worden verzameld door toepassingen voor reclamedoeleinden en vaak doorverkocht. Wees dus zuinig met je toestemmingen voor het onthullen van gevoelige informatie. Netpolitik.org legt (in het Duits) uit hoe je het ongewenst volgen van jouw doen en laten tot een minimum kunt beperken. Je kunt natuurlijk ook je  telefoon gewoon thuislaten, maar dat zal wel te veel gevraagd zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.