VS zouden Russische nepprofielen op X hebben ontdekt

X-logoDe Amerikaanse federale recherche FBI zou in samenwerking met enkele buitenlandse opsporingsdiensten, waaronder Nederlandse veiligheidsdiensten, zo’n duizend nepprofielen op X hebben ontdekt. Die zouden volgens de Amerikanen zijn opgezet door de Russische geheime dienst FSB met medewerking van Russia Today (RT). De server waarmee de Russen opereerden zou in Nederland hebben gestaan en die zou  inmiddels geblokkeerd zijn.
Volgens de FBI zou RT voor het creëren van die nepprofiel Meliorator-a hebben gebruikt. Met hulp daarvan zouden RT en andere organisaties toegang tot de gecreëerde nepprofielen krijgen. Voorlopig lijkt die operatie alleen op X en niet op andere sociale media te zijn waargenomen, maar er zouden plannen in die richting zijn.
Met Meliorator-a zouden authentiek ogende profielen kunnen worden aangemaakt, waarmee ook berichten kunnen worden gemaakt die eveneens zeer menselijk overkomt.

Overigens lijkt uit een brief van de Nederlandse ministers van Defensie (Ruben Brekelmans) en Binnenlandse Zaken (Judith Uitermark) aan de Kamer dat de operatie toch vooral een Nederlandse operatie was geweest. Volgens die brief waren de nepprofielen vooral bedoeld om het publieke debat in de VS te beïnvloeden.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.