Het is niet mogelijk dat alle sporen die je ooit op internet hebt achtergelaten volledig te wissen, maar je kunt je digitale voetafdruk op het wereldwijde web aanzienlijk inperken. Hou er dan wel rekening mee dat je dat een hoop tijd gaat kosten en je het web nooit helemaal ‘smetvrij’ kunt krijgen. Wees voorzichtig met het inhuren van diensten om die schoonmaak voor jou te doen en houd rekening met je ‘slimme’ apparaten..
Afhankelijk van je leeftijd heb je vele jaren of zelfs decennia op het web zoekgebracht. Dan komt daar een hoop informatie over/van je terecht die een hoop over jezelf vertelt. Bedrijven zijn dol op die informatie en betalen er grof geld voor. Google en Facebook hebben tonnen gegevens over jou, maar zijn beslist niet de enige. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat je in de loop der tijden allerlei missers, onzin of andere klinkklare nonsens hebt verkondigd via het wereldwijde web, dat je nu liever kwijt dan rijk bent.
Helemaal maagdelijk zal je nooit meer worden, want al je brouwsels kunnen ook door anderen gebruikt en gekopieerd worden. Daar heb je weinig zeggenschap over, maar je kunt de tonnen info wel sterk terugbrengen.
Als inwoner van de EU kun je op basis van de AVG vragen om je gegevens die bedrijven en instanties verzamelen over je te wissen. De organisatie Your Digital Rights heeft formulieren gemaakt om bij informatiehandelaars te vragen je gegevens te wissen. Dat is allemaal best nog een hoop werk.
Je kunt niet veranderen hoe Google zoekresultaten presenteert, maar je kunt er wel voor zorgen dat wat er getoond wordt is bijgewerkt en dat ’troep’ (van jou of over jou) niet meer wordt weergegeven. Google werkt je gegevens namelijk voortdurend bij. Je kunt bij Google ook verzoeken indienen om een aantal zaken in het vergeetboek te zetten (recht om vergeten te worden).
Er is geen snelle route naar al die profielen, fora en dergelijke waaraan je eerder hebt meegewerkt. Je zal een lijst moeten opstellen van zaken waarbij je betrokken bent geweest met toegangscodes (als je die nog hebt). Dan moet je die stuk voor stuk ‘om zeep helpen’. Nee, erg snel zal dat allemaal niet gebeuren.
Een beginnetje is justdelte.me. Daar vind je een lijst van koppelingen die je naar wispagina’s voeren. Kijk ook in je meelprogramma naar oude berichten van aanmeldingen bij dit of dat (als je die bewaard hebt, tenminste). Wellicht dat je ook wijzer wordt van who.is met gegevens over webstekken of web.archive.org.
Google naam en @dres
Je kunt ook gezellig googlen op je naam en je e-@dres. Er zijn diensten die de grote schoonmaak voor je willen doen, maar het is vaak duister hoe die jouw gegevens gebruiken. Het is beter daar niet in te duiken. Bij Google en Facebook vind je manieren om informatie te wissen, foto’s weg te gooien enz.
Zoals al gezegd kost het je ‘onvindbaar’ maken van jou een hoop tijd. Wees in ieder geval erg voorzichtig als je met derden in zee gaat om die schoonmaak voor je te doen.
Als je de ‘schoonmaak’ zo goed en zo kwaad als het is voltooid hebt, dan is het natuurlijk niet verstandig weer onveranderd je hele hebben op het web te gooien. Bedenk dan ook eens welke zogenaamd ‘slimme’ apparaten je in huis hebt, want ook via die apparaten lekt een hoop informatie van/over je naar de digitale buitenwereld.
Bron: Wired