Formeel zou Wit-Rusland een democratie zijn maar Aleksander Loekasjenko is er nu al weer voor de zesde keer in geslaagd zich met ruime meerderheid te laten verkiezen tot president. In de peilingen stond zijn tegenstandster Svetlana Tichanovskaja fier bovenaan, maar toen de uitslag bekend werd gemaakt bleek Loekasjenko met ruim 80% van de stemmen te zijn verkozen. Alom wordt geroepen dat daarbij op grote schaal gefraudeerd is. Inmiddels is Tichanovskaja naar Litouwen gevlucht of het land uit gezet (dat is niet duidelijk). Zoals het een goede dictator betaamt heeft Loekansjenko ook maar meteen het wereldwijde web op slot gedaan.
Het web ging zondagavond al op slot na de eerste betogingen tegen de verkiezingsfraude. Ook het mobiele en vaste telefoonverkeer werd lamgelegd in een poging de tegenreacties de kop in te drukken. Volgens Loekasjenko zijn de storingen op internet het werk van buitenlanders. Grootscheepse massa-aanvallen zouden voor problemen hebben gezorgd. De staatstelecommaatschappij Beltelecom zei te werken aan een oplossing.
Die verklaringen worden in oppositiekringen en buiten Wit-Rusland als onzin betiteld. “Er zijn geen aanwijzingen voor massa-aanvallen geweest”, zegt Alp Toker van NetBlocks. “Dat kan niet worden uitgesloten maar wij zien er geen tekenen van.
Na zondag middernacht zag NetBlocks dat het web werd gesloten, grotendeels onopgemerkt door de Wit-Russen vanwege het uur. Vervolgens raakt internet in het ongerede met steeds meer onderbrekingen en dat gaat zo nog steeds door. Het web kwam helemaal plat te liggen volgens Netblocks toen de stembureaus sloten. Ook particuliere virtuele netwerken, bedoeld om dit soort ongein te omzeilen, kregen ook problemen.
Voor dit gebeurde circuleerden er al berichten dat dergelijke storingen in de communicatie zouden kunnen optreden. Op 4 augustus was er op Telegram een afdruk van een e-bericht van een Wit-Russische bankmedewerker te zien waarin gewaarschuwd werd voor mogelijke storingen in het digitale bankverkeer.
Normaal
Webstoringen rond verkiezingen worden steeds ‘normaler’. “Jammer genoeg” zegt Lukasz Olejnik, een onafhankelijke veiligheidsdeskundige. “Steeds meer overheden hebben die mogelijkheden of willen die hebben en het is technisch mogelijk netwerken te bouwen die dat mogelijk maken.”
Meer dan vijftig mensenrechtenorganisaties hebben in een open brief aan drie rapporteurs van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN de stillegging veroordeeld. Ondanks de storingen gaan de protesten in Wit-Rusland tegen Loekasjenko onverdroten door. De ‘laatste dictator in Europa’ lijkt zijn hand overspeeld te hebben.
Bron: Wired