Lancering Amerikaanse spionagesatelliet mislukt (?)

Spionagesatelliet Zuma te pletter geslagen?

De lancering van Zuma gepresenteerd door SpaceX (afb: schermafdruk spacex.com)

In Amerika wordt vaak naar Rusland en China gewezen als het gaat over trollen en webspionage, maar er is waarschijnlijk geen land in de wereld dat zoveel spendeert aan het begluren van de rest van de wereld en de VS als Amerika. Dat land houd je ook in de gaten vanuit de ruimte. Het lijkt er op dat onlangs een nieuwe Amerikaanse spionagesatelliet, Zuma, bij de start in het ongerede is geraakt. Er is veel geheimzinnigs rond die mislukte lancering.

Zondagnacht zou het particulier ruimtevaartbedrijf SpaceX Zuma lanceren. De eerste fase van de lancering verliep voorspoedig, waardoor de lanceerraket eventueel weer naar de aarde had kunnen terugkeren, maar SpaceX, een van Elon Musks bedrijven, meldde geen succesvolle lancering. Maandag leek het er op dat Zuma de lancering niet had ‘overleefd’. Er was veel geheimzinnigheid rond die lancering. Het was niet eens bekend welke overheidsorganisatie verantwoordelijk was voor Zuma. De satelliet zou op de aarde te pletter zijn gevallen samen met de bovenste trap van de lanceerraket Falcon 9.
Een andere bron meldde op maandag dat de satelliet onbruikbaar was geraakt en nutteloze rondjes om de aarde zou maken na los te zijn gekomen van de Falcon 9. Het was en bleef duister wat er was gebeurd.
Het was de derde geheime missie van SpaceX voor de Amerikaanse overheid, die cruciaal geacht werd voor een mogelijk vet contract met die overheid. Het bedrijf wilde geen commentaar geven buiten dat de lanceerraket zich naar behoren had gemanifesteerd. De satelliet was gebouwd door het bedrijf Northrop Grumman, dat zich ook in stilzwijgen hulde (“Dit is een geheime missie waarop we geen commentaar kunnen geven.”).

Elon Musk

Het bedrijf van de flink aan de weg timmerende Musk leek er alle vertrouwen in te hebben. Eerder op de maandag had de grote baas zelf foto’s van de nachtelijke lancering gedeeld op twitter. Ook bereidde het bedrijf gewoon nieuwe lanceringen voor. Het hoeft geen betoog dat de Amerikaanse overheid haar mond stijf dicht hield.

Bron: Ars technica

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.