Bose zou met je meeluisteren via koptelefoon

Bose luistert met klanten mee., zegt een klant

Boseluisteraarster (afb: Bose)

Bose, fabrikant van dure geluidsapparatuur, zou via draadloze koptelefoons ongevraagd gegevens verzamelen van zijn klanten. Dat stelt de Amerikaanse Boseklant Kyle Zak, die de onderneming voor de rechter in de staat Illinois heeft gedaagd.

Zak kocht een draadloze koptelefoon voor 350 dollar (iets minder in euro’s). Hij registreerde zijn aanwinst bij Bose en gaf zijn  elektronische @dres, naam en het serienummer door. Vervolgens haalde hij het programma Connect binnen, waarmee hij extra functionaliteit zou krijgen.
Volgens Zak doet die toepassing veel meer dan dat. Via de applicatie zou Bose informatie verzamelen zoals de nummers waarnaar hij  luistert; niet alleen muziek maar ook geluidsopnames. In combinatie met de registratiegegevens zou dat Bose persoonsgebonden informatie geven waar nooit toestemming voor is gevraagd (laat staan verkregen), aldus de boze Boseklant. Volgens de aanklacht verzamelde Bose die informatie niet alleen, maar deelde die ook met ‘gegevensmijnwerker’ Segment i.o.

Steeds meer zogenaamd ‘slimme’ apparatuur is verbonden met het wereldwijde web. Dat geeft de fabrikant de mogelijkheid, ongevraagd, gegevens van zijn klanten te verzamelen. Dat kan zijn voor eigen gebruik, maar ook om die door te verkopen aan derden. Zo is tv-fabrikant Vizio in Amerika beboet voor het doorgeven van klantgegevens aan derden zonder dat die klanten daar weet van hadden.

“Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om eerlijk te zijn over de manier waarop ze gegevens gebruiken”, zegt  John Verdi van een Amerikaanse privacy-organisatie. “Klanten worden niet op de hoogte gesteld of om toestemming gevraagd dat degelijke gegevens naar Bose gaan of naar derden”, zegt Zaks advocaat Christopher Dore. Volgens hem bestaat de mogelijkheid dat de gegevens die Bose ophaalt weer zijn doorverkocht, maar het is niet bekend aan wie of wat. Dore wilde niet vertellen hoe zijn cliënt erachter kwam dat er gegevens werden doorgesluisd.

Bluetooth

Draadloze koptelefoons worden steeds populairder. De verkoop daarvan in de VS zou in 2016 die van de bedrade hebben bijgehaald. Apple heeft daar bij zijn jongste ontwerpen van de iPhone en computers alvast op gepreludeerd door die niet meer van een koptelefoonaansluiting te voorzien (tot ontstemming van nogal wat ‘aanhangers’). In de aanklacht tegen Bose worden diverse producten met name genoemd: QuietComfort 35, SoundSport Wireless, Sound Sport Pulse Wireless, QuietControl 30, SoundLink Around-Ear Wireless Headphones II, en SoundLink Color II. Zak had de QuietComfort35. Het zou een van de best verkochte koptelefoons zijn op Amazon.com.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.