Je krijgt zo langzamerhand de indruk dat iedereen iedereen bespioneert of anderszins digitaal dwarszit. In het Duitse parlement, de Bondsdag, is een commissie al jaren bezig de spionageactiviteiten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA te onderzoeken en vooral wat de Duitse tegenhanger, de BND, daarbij heeft betekent. Nu gooit de klokkenluidersstek WikiLeaks 2400 documenten van die onderzoekscommissie in de openbaarheid.
Volgens WikiLeaks gaat het om documenten met reacties op vragen van commissieleden aan de BND, de BfV (grondwetbescherming), de BSI (beveiliging informatietechniek) en nog zo wat ambtelijke diensten en organisaties. De documenten geven niet alleen een gedetailleerd inzicht in het werk van deze diensten, maar ook hoe die reageren op de parlementaire nieuwsgierigheid. Ook tonen de documenten volgens WikiLeaks aan met welke problemen de parlementariërs te maken hebben gekregen. De antwoorden van bijvoorbeeld de BND (BundesNachrichtenDienst) zouden vaak ontwijkend zijn.
2014
De commissie is al sedert april 2014 bezig het doen en laten te achterhalen van de activiteiten van de Duitse geheime diensten in relatie met de door Edward Snowden onthulde grootscheepse spionageactiviteiten van de NSA. De commissie werkt, vanwege de onderzochte materie, deels in het geheim. Volgens WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft de commissie ook door Snowden openbaar gemaakte documenten gebruikt, maar is zij te laf om hem voor een gesprek c.q verhoor uit te nodigen.
Dat leek een gepasseerd station, maar onlangs vlamde die discussie weer op door een uitspraak van een rechtbank. Die stemde toe in het verhoor van Snowden. De zaak was aangespannen door de Groenen en de linkse partij Linke. De parlementaire commissie moet daarvoor wel aan de bondsregering om ‘ambtshulp’ vragen. Een beslissing daartoe is uitgesteld.
Konstantin von Notz, namens de Groenen zetelend in de commissie, vindt de openbaarmaking ongehoord. “Wie zoiets in elkaar zet en openbaar maakt torpedeert bewust het onderzoek en de noodzakelijke controle op de diensten”, twitterde hij. Het is onduidelijk hoe de documenten bij WikiLeaks zijn beland.
Bron: der Spiegel