De diverse Amerikaanse overheden vragen steeds meer gegevens op bij Facebook, aldus het bedrijf, terwijl in India en Turkije de meeste berichten moesten worden verwijderd omdat die tegen de wet indruisten.
Facebook stelt dat het aantal ‘verzoeken’ van overheden om informatie of juist het weghalen van informatie in de eerste helft van dit jaar weer verder is toegenomen. Dat aantal stijgt voortdurend sedert het bedrijf twee jaar geleden met het openbaren van deze informatie is begonnen. Verzoeken om informatie stegen met 18% en betroffen ruim 40 000 Facebookprofielen (35 000 in eerste helft van 2014), zo meldt het bedrijf. Het aantal verzoeken om verwijderingen van berichten verdubbelde tot ruim 20 000. Meeste verzoeken hielden verband met misdadige activiteit zoals roof of ontvoeringen. Daarbij vragen overheden vaak om gegevens zoals gebruikersinformatie, IP-adressen en berichten. De meeste verzoeken kwamen van Amerikaanse overheidsdiensten, tweederde van alle verzoeken (26 579 in eerste helft 2015). Ook Frankrijk en Duitsland en Engeland weerden zich en lieten meer inhoud verwijderen dan in de eerste helft van 2014. Voor Duitsland ging dat, onder meer, over het ontkennen van de jodenmoord in de tweede wereldoorlog.
India en Turkije waren verantwoordelijk van de meeste inhoudverwijdering: India verzocht ruim 15 000 stukken te vernietigen (drie maal zo veel als in de eerste helft van 2014), Turkije bijna 4500 (tegen 3624). Webbedrijven zijn sedert de bekendmakingen van Edward Snowden begonnen dit soort informatie te verspreiden om te voorkomen dat ze worden gezien als het verlengstuk van de overheid en met name veiligheidsdiensten. “Facebook heeft geen achterdeurtjes voor welke overheid dan ook”, schrijft het bedrijf in zijn blog.
Bron: the Guardian