Amerika begint steeds meer trekken te vertonen van een politiestaat. De strapatsen van de Amerikaanse veiligheidsdienst zijn inmiddels bekend, met dank aan Edward Snowden, maar het kan allemaal nog veel uitgebreider en verfijnder, dat bespieden van de eigen burgerij. Natuurlijk de VS voeren een heftige strijd tegen terreur en misdaad en het is zeker niet de bedoeling de goedwillende burger te bespieden. Nee hoor. De New Yorkse politie heeft al een tijd een systeem, ShotSpotter, waarmee schoten kunnen worden gelokaliseerd. Handig hoor, maar niet iedereen vertrouwt dat. Nemen die microfoontjes niet ook gesprekken op, vragen critici zich af. Een via ShotSpotter afgeluisterde ruzie op straat zou tot een arrestatie hebben geleid. New York is trouwens de enige niet.
ShotSpotter gebruikt microfoons en satelliettechnologie om schoten van vuurwapens te lokaliseren. De Newyorkse politie maakt daar gebruik van. Inmiddels zouden al in 90 steden in de VS ShotSpotters zijn geïnstalleerd. Volgens de klokkenluiderstek the Intercept is er een heftige lobby aan de gang het systeem in Amerika breed in te zetten. Volgens het bedrijf (ShotSpotter) zou alleen onder bijzondere omstandigheden zo’n opname mogelijk zijn. “Het is een akoestische sensor en geen microfoon en die wordt alleen geactiveerd als er een luide knal klinkt”, beweert vice-president van het bedrijf Lydia Barrett. Het radiostation WNYC concludeerde in 2013 op basis van eigen onderzoek dat driekwart van de gedetecteerde ‘schoten’ vals alarm waren.
Volgens een eigen verklaring van het bedrijf worden er constant opnames gemaakt, om de politie ook geluidopnames van twee seconden voor het schot te kunnen verschaffen. De opname eindigt 4 seconden na het schot. Die extra geluidsinformatie zou wordt gewist als er geen schot te horen valt. Zelfs als dat waar zou zijn, dan praten we altijd nog over 3 miljoen incidenten in de laatste tien jaar, waarvan een groot deel vals is. Dat betekent 18 miljoen seconden aan geluidopnames, dat zijn 208 dagen. ShotSpotter zegt in recente reclame-uitingen dat die gegevens twee jaar beschikbaar blijven en daarna nog eens vijf jaar worden bewaard.
Bron: the Intercept