Sta je al op de terroristenlijst?

Terroristenlijst

Je kunt op zeer futiele gronden op de Amerikaanse terroristenlijst terechtkomen (afb: Creative Commons)

Amerika is een rechtstaat, zou je denken, maar steeds vaker treedt de overheid van dat land eigenmachtig op zonder dat de gebrandmerkte verdachte een kans heeft zich te verweren bij een gerechtelijke instantie. Het kwalijkste voorbeeld is natuurlijk dat president Barrack Obama opdracht geeft om mensen te vermoorden met droons, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. De oorlog tegen het terrorisme heet dat dan. Daar maakt ook de NSA deel van uit en ook de FBI. Als je in de ogen van deze organisaties verdacht wordt van terroristische sympathieën, dan kun je op lijst terechtkomen en volgens het Engelse dagblad the Guardian kan dat je leven een vervelende wending geven. Waarom houdt niemand toezicht op die terroristenlijst (en de gevolgen die dat voor betrokkenen kan hebben), vraagt die krant zich af? Ja waarom niet? Obama kan ook nog steeds ongestoord zijn moorddroons versturen zonder dat daar in het westen een haan naar kraait. De oorlog tegen die vuige terroristen, hè.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt waanzinnige hoeveelheden gegevens. Dat gebeurt allemaal met de smoes dat het gaat om de veiligheid van de VS, maar de konsekwentie is dat nogal veel mensen door die achterdochtige (om niet te zeggen paranoïde) organisatie op een lijst van verdachte personen terechtkomen. De NSA deelt haar bevindingen via een eigen zoekmachine (ICReach) met 23 andere Amerikaanse overheidsorganisaties en meer dan 1000 mensen hebben toegang tot die lijsten. Ook de FBI deelt zijn kennis en wel met 22 buitenlanden, talloze federale instanties en ook private bedrijven.
Op de terrorisme-lijsten staan bekende terroristen en ‘verdachten’. Je kan op die lijsten terechtkomen als je op Facebook of Twitter of waar dan ook op het wereldwijde web iets gezegd hebt dat de NSA of FBI verdacht voorkomt, geheel in strijd met de Amerikaanse regels op dit terrein, die stellen er meer aanleidingen moeten zijn om op zo’n lijst terecht te komen. Dat hele gedoe is zo vaag en zo geheim dat de Amerikaanse overheid niet bij benadering weet wat er allemaal in het geniep gebeurt (en/of dat ook niet wil weten). Het rechtssysteem, dat uitgaat van ernstige verdenking, wordt hiermee op een heel schuine helling gezet.
Omdat die terroristenlijst zo geheim is zal ook niemand vertellen dat je er op staat. Je zou dat moeten merken bij bewaakte grensovergangen of het krijgen van visa, maar het schijnt verder te gaan, stelt  the Guardian. Je kan geïsoleerd raken van je familie, kennis en vrienden en ook je loopbaankansen kunnen worden gefrustreerd. Het wordt zaak dat de Amerikaanse volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid nemen en ook stiekeme organisaties de maat nemen. Ik vrees alleen dat dat niet gaat gebeuren. Je moet die vuile terrorristen ten slotte niet in de kaart spelen…

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.