De webstek van de New York Times heeft er op de nacht van dinsdag op woensdag twee uur uit gelegen als gevolg van een cyberaanval, zo meldt de Franse krant Le Monde. Ook de kwetterdienst Twitter zou zijn aangevallen door het zich noemende Syrische elektronische leger (SEA), een groep jonge e-krakers die de Syrische tiran Basjar al-Assad steunt.
Onbekend is wie er achter de aanvallen schuil gaat. De groep is al twee jaar actief. Ze heeft al diverse cyberaanvallen opgeëist, onder meer op de webstekken van CNN en Time. Half augustus zou het SEA de stek hebben platgelegd van het bedrijf Outbrain dat teksten levert voor kranten als de Washington Post.
Het Twitter-profiel van de fotodienst van het Franse persbureau AFP, de enige met een bureau in Damascus, zou net als de BBC-profielen op de sociale media, die van Al-Jazeera en de Financial Times er last van hebben gehad. Volgens een woordvoerster van de New York Times was die aanval er wel degelijk. Twitter meldde dat zijn fotodienst Twimg.com verstoord is geweest als gevolg van problemen met domeinnamen, maar dat geen informatie van gebruikers zou zijn onderschept. De aanval zou zijn gedaan via domeinregistratie. De aanval op het Australische domeinregistrator MelbourneIT, die onder veel meer Twimg.com ‘huisvest’ doet vrezen dat de Syrische e-krakers zich op hoog niveau toegang tot de servers van het bedrijf hebben kunnen verschaffen. Als ze eenmaal in dat systeem zitten, kunnen ze de toegang tot een domeinserver blokkeren zoals dus bij Twimg.com het geval was. Deze manier van kraken is redelijk geavanceerd, waarbij er van moet worden uitgegaan dat de fout niet bij MelbourneIT lag. Het is echter onwaarschijnlijk dat de cyberaanval een directe reactie zou zijn op de dreiging met militaire actie van het Westen tegen Syrië, zo stelt Le Monde. Daarvoor gaat er te veel tijd mee heen.
Bron: Le Monde (foto: Le Monde)